Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Hemtam

Familjen Penning har åter tittat på en villa i närmsta samhället - där barnen går i skola och på dagis och som dessutom ligger betydligt mycket närmre våra arbetsplatser.

Det är en fin villa med i princip inget underhåll de närmsta åren. Men det visade sig att folk blir tokiga vid budgivningar. Är det låga räntor som spelar ett spratt?

Stockman skriver idag ett intressant inlägg kring bostadskostnader som är värt att omnämnas. Att ha eget hus är ju inte bara att bo. Det finns ju inte minst:
  • Driftskostnader
  • Underhållskostnader
  • Kapitalkostnader (Räntorna)
  • Amortering
Dessa fyra punkter bör man absolut ta med sig i sin boendekalkyl. Sedan är det ju upp till var och en att sätta hur 'dyrt' man vill bo - och då inte glömma att 'stresstesta' sin privatekonomi med en framtida högre ränta och kanske att man blir arbetslös, inte minst.

Hur ska en bostad värderas på en marknad? Det finns ju lite olika sätt att ta sig an denna fråga. Och eftersom vi var rejält intresserade av denna kåk så var den värd en aning utredningsarbete.

Till att börja med så kan man på hemsidan Booli sondera kvadratmeterpris inom det område man är intresserad av, jämföra med aktuellt objekt och sådana som man tittat på tidigare. Standard, skick och läge, inte minst. Denna första utredning gav mig att utropspriset låg i underkant av vad liknande objekt sålts för under året som gått.

På skatteverkets hemsida går det att göra en förenklad fastighetstaxering för innevarande år. Med hjälp av denna kan ett lägsta värde eventuellt indikeras så som taxeringsvärdet delat med 0,75. Detta ger en indikator genom att beräkna ett K/T-tal för aktuellt objekt med liknande objekt. K/T-talet är prislappen dividerat med taxeringsvärdet. Också i detta fall var utgångspriset i underkant.

Är man sedan riktigt intresserad så går det att hos Villavärdet köpa en statistiskt framtagen värdering av objektet med en osäkerhet uppåt och nedåt. Denna kostar tvåhundra kronor, en modest summa vid sådana här kostsamma affärer. Denna värdering gav mig att utgångspriset var strax över medianvärderingen och ungefär 250 tusen kronor under maxvärdet.

Så vi bjöd på objektet med flera andra - men det visade sig att vi inte hade en suck. Det verkade som om de andra familjerna trodde att 'högst bud' verkligen vinner? Faran är att man blir fartblind och börjar att enbart räkna på hur mycket nästa höjning i budordningen kostar månatligen med dagens räntenivå. Ingen bra idé.

Vi stannade på den nivå som vi bestämt i förväg så som vår gräns baserat på ovan nämnda källor, privatekonomiskt försvarbart samt med hur pass intresserade vi var. Ikväll - 2 dagar efter vi kastade in handduken - bjuder de fortfarande över varandra på en nivå som gränsar på tokerier. Vi noterar att prisnivån nu ligger på nästan samma nivå som ett helt nytt hus i samma samhälle.

Frågan vi ställer oss nu är hur många stollar det finns därute som vi ska konkurrera med vid nästa intressanta objekt? I sämsta fall så får vi helt enkelt avvakta 'bättre tider' - det vill säga höga räntor - då kanske dessa köpare i sin tur kastar in sin handduk av lite tråkigare skäl.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Mer om Bolån:

Kommentarer

  1. Även vi är på väg in i huskarusellen. Vi går dock från en hyresrätt direkt till hus.

    Vår egen gräns för hur mycket vi var beredda att ge för ett hus visade sig ligga väl inom gränserna för vad bankerna ville låna oss - och då pratar vi om 100% belåning (om vi vill)....

    Vi tror dock att det aktuella huset kommer att dra iväg till helt galna nivåer. Det är inte omöjligt att även vi får vänta ett tag med husköp. Det sura är inte själva väntan, utan att vi betalar nästan 7000 kr/mån till bostadsbolaget varje månad. Känns som att skicka pengar direkt in i ett svart hål.

    SvaraRadera
  2. Heter du möjligtvis Hans?

    SvaraRadera
  3. jag hatar budgivningar. Folk slutar att tänka, dom ska bara vinna eller försvinna. Lite läskigt hela budgivningskarusellen.

    SvaraRadera
  4. Visst känns det lite orättvist att de som försöker vara lite förståndiga ska straffas med att ha svårt att få tag i en bostad? I anslutning till boränterelaterade artiklar på nätet förekommer det ofta läsarkommentarer som ser 6 procent som en möjlig framtida "skräckränta". I själva verket lär det ha varit medelräntan under lång tid.

    SvaraRadera
  5. Hej Per,
    Jag tror att det är viktigt att räkna noga innan och sätta ett max tak. Och dessutom hålla sig till denna nivå och inte ryckas med så jag tycker ni agerade helt by the book.

    Vi gjorde likadant nyligen och fick inte huset. Dock kom det tillbaka när "vinnarna" hade vissa krav angående försäljningen av deras hus som inte accepterades av säljaren.

    SvaraRadera
  6. en annan kul tjänst är lantmäteriets tjänst som heter min fatighet. där kan man bla. tidpunkter där pantbrev togs ut mm. riktigt skoj

    SvaraRadera
  7. Ordningsfrun, jag är också rädd att dagens räntenivåer gör det svårt att hitta ett lämpligt hus.

    P, vem undrar? ;)

    Minna, i sig är budgivning ett gissel - jag skulle kunna tänka mig en lagstadgad dold budgivning med max ett bud.

    Wimsey, skräckränta? Där låg den ju i höstas. :O

    Anders, tack - det känns stärkande! :)

    Anonym, tack för det tipset! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg