Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Värdet på ett guldträd

Jag läste nyligen om Skyttmon, en liten jämtländsk by nordost om Östersund, där skogsbönderna under mitten av artonhundratalet tog ett klokt beslut - vi slaktar inte guldhönan!

Vid denna tid ägde många jämtländska bybor skog. Skogsbolagen såg värdet i dessa skogar och erbjöd bönderna stora engångsbelopp men sockrade buden också med silverbestick och brännvin. De gjorde allt de kunde för att lura till sig träden och lyckades också mycket bra med det.

Även byborna i Skyttmon var nära att ingå affär, men tack vare byns nämndeman, Pehr Matsson, anade oråd och rådde alla att avstå, för att istället avverka själva och sälja virket till skogsbolagen.

Andra byar accepterade kontraktens engångssummor, som snart tog slut och samhällen tynade bort. Men inte Skyttmon, där byborna blev allt rikare när kapitalet växte och förräntade sig. Pengarna räckte också till kraftverk, tvättstuga, kvarn och sågverk. Samhället blomstrade. Läs gärna mer här.

Vad lära av detta? Jo, att de pengar du tjänar, som du sedan väljer att investera är din skog. Din egen skog som växer till sig med lite omvårdnad och som du sedan kan avverka delar av.

Slösar du bort alla dina inkomster är det som att sälja av allt det som kan förränta sig till skogsbolaget. Någon annan blir rik men inte du.

Historien om Skyttmon är bara en enda som går att applicera på 'hönan som värpte guldägg'. Tyvärr så finns det många fler där det är tvärtom - yxan viner och guldhönan går hädan.

Så se till att vårda din skog!

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Mer om Investering:

Kommentarer

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg