Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Styrkan i procenten


Procenträkning är avslöjande - ett mycket bra sätt att åskådliggöra vad som finns och vad som saknas. Det går att använda procenträkning på många sätt för att roa och oroa.

Ett exempel är min ålder. 42 solvarv så här långt. Eftersom jag vanligen är en medelmåtta så borde min livslängd bli ungefär 79 år - jag är en klen man och inte en seglivad kvinna. Då har jag faktiskt passerat 53 procent minsann. Ett år motsvarar 1,26 procent av hela livet.

Jaha ja? Det känns ju bra? Det är bara drygt en procent. Massor med tid kvar.

Men min återstående tid medan dödsklockan tickar på är blotta 37 år. Så det här året utgör då 2,7 procent av min återstående tid. Inte fullt lika avkopplande läsning.

De som längtar till en tidig pension, exempelvis vid 55, kommer att äta 4,2 procent av livskakan de kommande åren. Är du inte lika lyckligt lottad och pensionerar dig vid 65 är 7,2 % av livets droppar förbrukade per år.

Morbid humor, kanske du säger. Och jag håller med. Ingen vet livsspannet man har kvar, om man kommer att vara sjuk eller frisk. Och så vidare. Lik(!)-väl så är det här en tydlig indikator på att tiden är ändlig. Att enbart fokusera på att skaffa sig ekonomiskt oberoende eller ekonomisk frihet utan att beakta tiden är, enligt min mening, ganska meningslöst.

Min erfarenhet är att vid tjugo års ålder är man odödlig, vid trettio ser man spår av tidens tand, vid fyrtio har insikten om det oundvikliga slutet utmanat dig med en handske i plytet. Vad som händer därefter vet jag inget om än, men hoppas så klart på att veta allt vad en hundraåring bör veta en vacker dag.

En plan mot ekonomisk frihet måste omfamna livet - tiden. Inte skjuta allt på framtiden. Planera för ett långt liv i lycka, men var cynisk när det gäller tidsplaneringen i dina projekt. Bilden i inlägget kan kanske inspirera en del?

Kommentarer

  1. Hej!
    Jag kan inte låta bli att finna det lite smått humoristiskt att när man är runt 20 så är man odödlig enligt din erfarenhet, det roliga är att när man läser ett antal ekonomibloggar verkar det som att de flesta är i din ålder när de vaknar upp med massa lån o inga sparpengar ifall nått skulle hända, det om något borde väl ge en glimt av odödlighetstroende? Jag fyller 22 år i april o har redan nu insett vidden av sparande, jag vill bo i ett hus som jag ÄGER, inte banken, jag vill kunna göra vad jag vill när jag vill, t ex ta mig tiden att ta ledigt från jobbet en månad på vintern för o dra till thailand om det faller mig in!
    Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Hej Sarah! Att vara så klok som du vid 22 är få förunnat. :)

    SvaraRadera
  3. Bra inlägg!
    Är själv runt 30 och börjar se spåren av tidens tand. Min resa mot oberoende planeras pågå 9 år till, vilket är en stor del av tiden man har på jorden... Alltså gäller det att fylla dessa år med glädje och inte bara fokusera framåt. De senaste två timmarna framför Xboxen var nog inte de mest välinvesterade :-/

    Bra att du öppnat upp för kommentarer!

    Mvh TMP

    SvaraRadera
  4. Bra att du har en plan, TMP. Jag har ingen sammanhållen sådan.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg