Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Prisfall på väg


Det är egentligen fantastiskt vilken insats som Utbildningsradion, även kallad UR, bidrar med i kunskap kring privatekonomi. Utöver Bildningsbyrån Finans, som jag skrev om här, så står UR också bakom den TV-serie som nu rullar på kanal 2 på onsdagarna och närmare bestämt klockan åtta - Låna för livet! heter den och handlar om ett antal svenska familjer som får utstå stresstest på sina privatekonomier. Utmärkt, måste jag säga, att ett sådant viktigt program får lov att konkurrera bort pratshower och underhållningsskval.

I korthet så går programmet ut på att under tre månader förändra förutsättningarna för familjerna mot ett läge i privatekonomin som är mer av ett normalläge än vad vi ser idag. Vad innebär då detta? Jo, bland annat införd fastighetsskatt, amorteringskrav och en höjd bolåneränta - åtgärder eller effekter som är högst sannolika eller garanterade på sikt. Ett antal år in i framtiden så är det troligt att vi har en situation där bolåneräntan ligger över 3 eller 4 procentenheter och att politiska beslut ytterligare har kringgärdat det finansiella utrymmet för villaägare och bostadsrättsinnehavare. Vad man gör i Låna för livet! är at man snabbspolar och allt efter ökar kostnaden för att bo med 30 procent.

Redan nu, trots att endast ett avsnitt visats, kunde Plånboken i SR avslöja att förändringarna tog många av familjerna på sängen. Det blev snabbt oerhört kärvt för flera av dem då marginalerna redan från start var små. För att överleva drogs det in på konsumtion, semesterresor och aktiviteter. Sötebrödsdagarna blev ett minne blott och man tvingades att mycket mera prata ekonomi med varandra inom familjen.

Det som jag ser som mycket oroväckande är att familjerna i TV-programmet innan förändringarna gjordes hade det relativt gott ställt och levde hyfsat sorglöst utan att direkt behöva tänka på sin privatekonomi - det var först när kostnaderna steg drastiskt som det blev ett brutalt uppvaknande. Men det finns många hushåll i Sverige idag som belånat sig högt och lägger 30 procent eller mer på sitt boende. I denna kategori finns det de som redan nu pusslar friskt för att få budgeten att balansera.

En viktig aspekt som det talades om borde ingå i scenariot för programmet var arbetslöshet. Man ville även se hur familjerna skulle hantera om en av de vuxna förlorade sitt jobb - det vill säga hamnade på a-kassenivå. Detta ströks dock ifrån agendan då man insåg att inga av de deltagande familjerna skulle klara av också denna börda.

Så vad väntar oss runt hörnet? Sveriges relativt tuffa krav avseende bolån när vi kommer på onåd - exekutiv auktion följt av tung skuldsättning och kanske skuldsanering - riskerar en mörk framtid för många av alla de som lånat för mycket till festen och sparat för lite till den grå vardagen. Det här är inte alls roligt, det kommer att påverka oss alla negativt på sikt. Riksbanken och våra ledande politiker har ingen avundsvärd uppgift att hantera denna problematik.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Bra program! Själv har jag nått mina mål! Bor i ett hus som jag äger själv!!! Inte en krona i bolån! Vägen har varit lång och tuff men äntligen kan jag börja njuta av mitt hårda arbete! Just nu studerar jag och tar det lugnt! Jobbar endast i trädgården. Målet är att bli självförsörjande på frukt och grönt. Och ska skaffa höns!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har gjort en skön resa, Minna. All lycka i framtiden! :)

      Radera
  2. Tack Per! Tro mig jag är så lättad!!! Nu bestämmer jag vad jag vill göra!

    SvaraRadera
  3. Sett hela den serien och tycker det är hyffsat ok. Gillar Nils Örnjäger och hans förvandling.

    Själv har vi under en tid kört med hårdamortering på bolånet och ligger idag på en skuldkvot på 58% och en belåningsgrad på 18%. Det är lockande att få ner detta till noll så snabbt som möjligt, men ibland undrar jag om inte min frus CSN ska ner innan. Jepp, fullt på det klara med att räntan är lägre på CSN och ur den aspekten inte bästa tågordningen. Anledningen till att jag tänker så är att den månatliga utgiften minskar / disponibla inkomsten ökar för att sedan använda de pengarna för att köra ner bolånet till noll. Visst är det trist att inte vara med i börsracet just nu, men vill inte under några omständigheter gå in i börsen när jag anser att den är övervärderad. Anledningen till vår hårda amortering är att helt enkelt göra det möjligt att gå ner ordentligt i arbetstid och rikta fokus på viktigare saker i vår enda liv. Vill ställa mig en bit utanför ekorrhjulet (så gått det går, finns ju många faktorer som hindrar detta tyvärr, stundande fastighetsskatt etc. går inte att stå helt vid sidan av hur mycket vi än önskar).

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg