Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Prio


Jag, likt de flesta andra, pröjsar räkningar varje månad. Vanligtvis efter löning runt den tjugofemte eller så. Att betala räkningar är kanske inte det mest inspirerande men om du använder You Need A Budget så har du garanterat slantar över efter att hyra och el är pyntade. Och då börjar det riktigt roliga - att kunna budgetera med slack och luft och utrymme.

Det handlar om prioriteringar - att göra saker i rätt ordning, något som deltagarna i Lyxfällan lär sig på ett bryskt sätt. För allt börjar med överlevnad. Tak över huvudet. Mat till barnen. Kläder på kroppen. Ljus och värme. Det basala ska komma först. Till detta ska pengar kommenderas först.

Prioritering två är skyldigheter. Och vad är skyldigheter? Detta är individuellt att fundera på. För mig är exempelvis avgiften till sonens fotbollsförening en skyldighet medan avgiften till kabel-TV inte är det. Skyldigheter är viktiga poster i din budget som betyder något extra.

Prioritering tre är verkliga utgifter. Här ryms allt från julklappar till semesterresor, hårschampoo till krukväxter, frissan till bildäck. Här är det viktigt att vara sträng mot sig själv och att verkligen göra kloka val och sätta gränser. Ju mindre utgifter här desto mer över till annat roligare.

Vad kommer sedan? För mig är det vägen mot skuldfrihet - amortering av lån och skulder. Det ska och kan budgeteras så som allt annat. Att spara och investera är också en väg mot skuldfrihet, enligt mig.

Slutligen, pengar som nu är kvar tycker jag är rena nöjespengar - roa dig med dem på de bästa sätt du föredrar.

I You Need A Budget ska varje krona tilldelas ett jobb. På nedersta raden i din budget finns inga soffliggare eller drönare som inget utför.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

  1. Jag är lite nyfiken på det här verktyget då jag sett flera bloggare som rekommenderar det. En gång testade jag deras gratismånad men jag fick inte riktigt kläm på det. Har jag förstått rätt att du vid räkningsdags lägger in vilka inkomster du har, de räkningar som ska betalas, och sedan bestämmer hur mycket du vill budgetera på övrigt, t.ex. nöje eller spar? Och därefter lever du livet som vanligt men använder appen som en kassabok för att säkerställa att du håller dig inom dina ramar? Det låter så enkelt, men enkelt kanske som vanligt är bäst?
    /Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nja, du beskriver ett 'standard' budgetverktyg. Jag vill påstå att YNAB är så mycket mera. Att du inte får kläm på det beror troligen på att du tänker i gamla banor - typ kassabok & budget. Har du inte läst alla mina inlägg kring YNAB så sök efter dessa här på bloggen och läs dessa. YNAB:s hemsida är också full av tutorials.

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg