Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

På väg


Herr och fru Penning jobbar ganska så mycket. Att hitta tid i vardag och på helg till kvalitet är inte det enklaste. Vi vill ju umgås i familjen och göra roliga saker tillsammans och inte överhopas av de måsten som tvätt, mat och städ innebär.

Förenkling stavas receptet - att förenkla i vardagen och ta bort det komplexa är ett bra sätt att frigöra tid. Fru Penning tog upp tråden häromdagen i ett led att förenkla - kanske hon skulle leasa personbil via sitt jobb? Tanken i sig är god - en ny bil förenklar, den rullar förhoppningsvis smärtfritt och 'allt' ingår. Jag sa inte blankt nej men efter att ha räknat på det så blir det dyrt. Tre års leasing går lös på kanske 140 tusenlappar och det är gräsliga summor.

Sedan april månad så har våra 2 vagnar kostat undantaget bränsle cirkus artontusen kronor vilket blir 2 500 kronor per månad. En leasad vagn kostar kanske 3 500 kronor per månad - eller 7 för två bilar. Nej, det känns inget bra alls.

Det är i ropet att leasa bil numera, både privat och via företag. Bilföretagen annonserar mycket och ofta om trygghet, enkelhet och månadskostnad - inte helt olikt hur mobiltelefoner marknadsförs. Och visst är det enkelt och bekvämt. Men att hyra en bil i tre år för så mykcet pengar?

Populära leasingbilar är lätt att hitta till fina priser efter tre år. En sådan är exempelvis Volkswagen Passat som i olika utföranden nu säljs kring 120 000 kronor för årsmodell 12 och knappt tiotusen mil på mätaren. En nästan ny bil i mina ögon. I vårt normalägande så kör vi sedan bilen till minst 20 000 mil eller 6 år. Nog blir det billigare alltid.

Men som sagt - förenkla, förenkla, förenkla. Men inte till vilken penning soom helst.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Läs om tankar kring mina investeringar och aktier på min blogg hos TradeVenue

Kommentarer

Populära inlägg