Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Vikten av kontanter

Idag på vägen till jobbet så tankade jag bilen. Slurp, så kunde jag konstatera att den dagsinkomsten jag snart skulle slita för därmed redan var förbrukad. Hurra!

Jag tänker ibland på det här med inkomsten. Den är ju för de flesta ett antal siffror som dyker upp på ett konto. Och från dessa siffor dras det sedan friskt från alla håll tills det är ett mera blygsamt belopp kvar. Vi hinner aldrig se de här pengarna - de är enbart en tillfällig transaktion.

Den gamla 'goda' tiden, när människor fick kontanter i ett kuvert kanske hade en fördel. I handen höll du ett antal sedlar och mynt. Från dessa skulle du sedan betala hyresvärden, mjölkbutiken, livsmedelsbutiken och kanske någon mer. Du gjorde en aktiv handling med dina pengar och därmed blev betalningarna en medveten handling.

Med dagens betydligt bättre marginaler i en vanlig 'arbetares' plånbok så skulle varje medveten betalning föda tanken om den verkligen var värd priset? Kabel-TV, veckotidningen och så vidare. Autogiron och e-fakturor är väl bra och bekvämt, men kanske samtidigt så pass bekvämt att det blir utan tillräcklig eftertanke?

Kommentarer

  1. Jag håller helt med. Man bör tänka till åtminstone litegrann när man betalar en räkning eller liknande.
    Just därför väljer jag konsekvent bort autogiro, jag knackar hellre OCR-nummer varje månad. Med autogiro vet man inte riktigt när eller hur mycket pengar som försvinner, och det är lätt att låta det där gamla medlemskapet ligga kvar av slentrian. E-faktura är bättre då man i alla fall ser räkningen och måste göra ett aktivt val.

    SvaraRadera
  2. Jag har inte haft några kontanter sen jag bytte bank i november. Kort funkar överallt. Jag slösar dock inte mer för det, jag har samma respekt för kreditkortet som jag skulle ha för en sedel. Det är dock mycket enklare att bära med sig, och man slipper få växel och småpengar som man lätt spenderar av slentrian.

    SvaraRadera
  3. Håller med! Inte nog med att man inte ser pengarna på samma sätt idag, utan de är mycket mer lättillgängliga. Förr blev man tvungen att först ta ut pengarna från banken innan man kunde göra av med dem. Gav nog tillfälle för både en och annan extrafundering på om det verkligen var värt investeringen.

    SvaraRadera
  4. Visst är det så att pengar idag är väldigt lättillgängliga och förgängliga. Om man är en flitig kortanvändare (vilket både handel och banker uppmuntrar) så kanske man bara ser de fysiska pengarna i form av växel när man avrundar köpesumman i en butik.

    Personligen tycker jag dock vi skall återgå till att använda pengar av guld o silver, även om det skulle vara tungt att bära runt på, haha..

    SvaraRadera
  5. Jag håller med, autogiron är hemska, tyckte det var en bra idé när jag började med det för många år sedan, men inte längre. E-faktura får gå an, men är inte så förtjust i det heller faktiskt.

    SvaraRadera
  6. Personligen så är jag betydligt mer rädd om digitala pengar än om kontanter. Digitala pengar tickar ränta meda kontanter är "förlorade".

    Håller rejäl koll på avtal gällande autogiron, efakturor osv. och vet om när avtal löper ut och kontroller då i god tid innan alternativen.

    En hundralapp i fickan den kan jag inte säga att jag är lika rädd om.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg