Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Otursdagen

Idag har vi fredagen den trettonde - en klassisk rysardag när det gäller otur. Tvi, tvi! Glöm inte en näve salt, gå inte under stegen och sparka grannens svarta katt i rumpan!

Vidskeplighet ligger kanske inte för de flesta av oss. Men vi kanske skapar associationer som egentligen inte finns?

Börsen är en sådan plats där ett rykte eller en reaktion snabbt kan knytas till en akties plötsliga fall eller rusning. Och det är många svenskar som nu klivit på aktiefondståget och hoppas på lättillgängliga slantar framöver. Och många har ju redan sett värdet av sina tillgångar stiga brant.

Och samtidigt som vi köper mer aktier och fonder, så lånar vi också mera pengar. Dessa lån går till bostäder till största del. Sedan finns det säkert en hel del blancolån och krediter därute. Och i fartblindhet lånas det säkert pengar till att investera än mera i aktier, inte minst via Avanza:s billiga lån. Vissa kanske vet vad de gör medan andra definitivt inte gör det, dessvärre.

Att känna sig rik när man sitter med en bostad som är högt värderad och med en stinn aktieportfölj är självbedrägeri om bostaden dessutom är högt belånad och om dina aktier är belånade, även om bara till en del. I ovan 'kapital' finns det ingen förmögenhet - den faller först ut den dagen du säljer med vinst - om det så är bostaden eller aktierna. Och denna vinst ska dessutom skattas, inte att förglömma.

Att öka sin belåning utan att göra en rimlig kalkyl ökar också risken för en riktig otursdag i framtiden. Det kan bli en riktigt svart dag, i allra sämsta fall ställs du på gatan av kronofogden.

'Nu hade du tur, Stenmark' klämde en reporter till med när Ingemar Stenmark vann ett slalomåk med liten marginal under 70-talet. Ingemar själv konstaterade torrt att 'det är konstigt - ju mer jag tränar desto mer tur har jag'.

Det ligger mycket i det här. Ju skickligare du är att lära privatekonomi och dess 'lagar' desto bättre blir du på att 'ha tur'. Tur och förmåga hänger väldigt mycket ihop. Chansningar och infall skyller man på otur.

Risken att få en otursdag minskar radikalt om du tränar. Träna dig i privatekonomi. Din första dag i ekonomisk frihet blir säkert din turdag. En turdag som du själv skapat.

Kommentarer

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg