Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Lagom rik

Emellanåt så slår det mig att ganska många av de bloggar jag läser kring privatekonomi handlar om att nå en framtida förmögenhet av varierande dignitet. Även jag är duktig på att prata 'pengar' och någon slags framtida ekonomisk frihet och ett oberoende. Speciellt engagerad är jag de gånger då mina aktier och fonder stiger i rask takt och värde. Under veckan som gått har det istället varit rakt ned i källaren på grund av den nervösa marknaden, och det är ju inte lika upplyftande.

Under de två senaste veckorna har jag dessutom varit riktigt dålig i någon elak influensa vilket föranlett att de enda tankarna som funnits har handlat om att det var synd om mig och att jag så snabbt det bara gick ville bli frisk! Nu mår jag betydligt bättre men i gengäld så är fru Penning nu sängliggande i samma symptom. Casa Penning är mest likt ett sanatorium med hostattacker som ljudfond.

Och då börjar jag undra kring hur enkelt allt är när jag är frisk och kry. Då sitter jag i toppen av Maslows berömda pyramid och funderar kring än den aktien och än den fonden - och kring hur rik jag vill bli i en framtid - en framtid som kanske aldrig kommer? Och kring hur lätt det är att rusa på i snabb takt i ett försök att tjäna mer, investera mer och spara mer. Bli mer av något. Och nu i denna stund, när det går utför, så blir det panikkänslor när saker och ting inte utvecklar sig i den riktning som man tänkt sig. Och antagligen så är det fullständigt mänskligt. När man är sjuk och mår riktigt dåligt - ja, vem bryr sig då om något annat än att må bättre och bli kry? När man är frisk - då ter sig livet långt och framtiden garanterat där.

Två personer som jag hyser en stor respekt för är författarna Fredrik Warberg och Jörgen Larsson som skrivit boken 'Rik på riktigt - en värdefull vardag är möjlig!'. De har ett råd som de ger till människor som vill ha hjälp med att få ihop sin vardag - en stressig vardag med jobb, karriär, familj och striden för att skaffa sig ekonomisk framgång. De ger det korta men kärnfulla rådet: Tänk lagom.

Rådet består i att ofta tänka på och känna efter vad som är lagom för dig. Om du får lagom mycket av de olika saker som är viktiga för dig, så får du ett rikt liv. Det blir inte bättre om du får MER än det som är lagom. Och allt det som du upplever som värdefullt - allt det ska din tid räcka till.

Så tänk på hur du vill använda tiden - din viktigaste resurs - för att den ska räcka till det som är viktigt i din vardag. Lagom tid till att skaffa pengar, lagom tid till dig själv, lagom tid till de människor som är viktiga för dig och lagom tid till annat som ger dig upplevelsen av en värdefull vardag. För när vardagen känns värdefull, då mår vi bra. När vi mår bra, då dras vi lättare in i goda cirklar och vardagens innehåll blir än rikare. Täppas Fågelberg uttryckte sig en gång 'att åka på weekendcharter till New York fixar väl vilket pucko som helst, men det är en rejäl utmaning att få en trist tisdag i november att svänga'.

Många människor dör innan de har hunnit känna sig riktigt levande. För 'levandet' i sig kan aldrig ske i en framtid utan måste ske här och nu. Så även om du ser din pensionsfond säcka ihop, dina aktier gå upp i rök eller fonder implodera - misströsta inte - för du lever just nu och här. Se till att få den där trista tisdagen att svänga istället och nöj dig med det som är lagom för dig. Då blir du rik på riktigt!

Kommentarer

  1. Att bli deprimerad över att börsen går ner är i stark kontrast till hur jag reagerar. Jag blir snarare exalterad när jag inser att jag antagligen kommer kunna köpa mig en del i ett företag billigare än vad priset är nu.

    SvaraRadera
  2. Visst är det så, som mikael wiehe sa, allting kan gå itu men ett hjärta kan gå i tusen bitar. Först och främst handlar det om att vara rädd om det man har.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg