Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Din nästas segelbåt

För min del har det blivit sparsamt med funderingar den senaste tiden - och det är stor chans att det blir så ett tag till framöver. Nu har familjen Penning återigen semester och den här gången blir det fyra veckor. Må vädergudarna stå oss bi då vi kommer att stanna i vårt avlånga, vackra land hela tiden.

Vi har hunnit med att umgås med släkt och vänner. En del av dem är relativt välbeställda, lever gott och tjänar bra med pengar. Det finns så klart anledningar till det - många av dem har jobbat hårt med sina karriärer och har nått högt på den relaterade stegen. Och eftersom Per Penning är en mänsklig natur kan han känna ett sting av avund ibland och en gnutta frustration över att han inte gjort mer med sin egen yrkeskarriär. Samtidigt så bottnar det i önskan att ha mer pengar, helt enkelt. Vi kan inte göra de resor, köpa de prylar eller ens ge våra barn de saker som de mer välbeställda kan. Ibland blir jag låg och känner mig fattig.

Sedan, när jag tittar närmare på fakta så är det få i min närmre krets som har mitt intresse för privatekonomi och därmed också mina kunskaper. Hur dumt det än låter så skulle fattige jag kunna agera en utmärkt finansiell rådgivare åt mina rika släktingar.

Tittar jag sedan på verkligheten så har jag sedan ett par år tillbaka påbörjat resan mot en bättre privatekonomi. Och att tjäna pengar är en komponent men i sanningens namn inte den enda för att nå en god privatekonomi.

Så, du skall icke ha begärelse till din nästas segelbåt, löning eller sommarhus. Det är ett bra budord. Du blir inte lyckligare av att jämföra dig med andra. Du har dessutom din egna skuta att se om. Kanske är den rostig och seglet hänger i revor. Det läcker in lite här och var och rodret är trasigt. Men med lite förvärvad kunskap så kan du göra den manöverduglig igen.

Och medan du målar och lagar din egen privatekonomi så låt bli att snegla på dina välbeställda bekanta. Enbart trygghet finns att hämta i pengar - inte någon sann lycka. Det tar dessutom tid att få skutan på rätt köl och peka i rätt riktning.

Sedan är det enbart din egen inställning som leder dig rätt. En skog, några sovsäckar och ett tält i den svenska sommaren kan bli mer häftigt och kul än en utlandssemester, tro inget annat.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Så sant så sant! Man behöver verkligen påminnas ibland att det inte blir bättre över att jämföras, man fastnar bara i bitterhet. Tack för en bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Hellre en liten rostig segelbåt som är betald, än en ny, stor och glänsande som är köpt på kredit.

    SvaraRadera
  3. Sant, men samtidigt är det som med allting annat. Det blir vad man gör det till. Själv försöker jag att använda min "avund" som en drivkraft till att inspereras och att själv kämpa hårdare/annorlunda.
    Men man får ju inte glömma bort att pengar/ framgång bara är en ganska liten komponent för ett gott liv, men att resan dit kan vara väldigt kul och spännande (något som vi som inte nått dit har framför oss till skillnad från dom som redan nått dit).

    SvaraRadera
  4. Jag instämmer helt med dig att ett tält och en sovsäck fungerar alldeles utmärkt i den svenska sommaren. Allemansrätten är fantastisk. Nu har också kommit igång med min blogg efter har inspirerats av denna och liknande bloggar. Kika gärna in på http://amorteraochspara.blogspot.com/

    SvaraRadera
  5. Den fina excel-arket (http://perpenning.blogspot.com/2010/04/excel-och-nyckeln-till-miljonerna.html) slutade visa fina rosa färger över procentkolumnerna (j,k osv) för juni för mig. Någon annan som har blivit drabbad?

    SvaraRadera
  6. Wimsey, hade de flesta resonerat som du så hade hamnen varit full av rostiga fartyg. ;)

    Aos, kul att kunna inspirera. Jag följer din blogg framöver. :)

    Anonym, jag beklagar att formeln för rosa verkar vara felaktig. Hinner dessvärre inte lösa detta just nu. :(

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg