Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Min kamin e fin

En trist, blåsig, regnig höstdag och jag är hemma med VAB. Lillkillen har haft kräksjuka och behöver hämta sig igen.

Och imorse var det rejält kallt här hemma. Vinden tar värmen ur kåken (en stenkåk) mer än utetemperaturen. Luftvärmepumpen gnetade på för fullt, den har till uppgift att stå för merparten av uppvärmningen. Men den förmådde inte att göra det trivsamt klimatmässigt, så jag fick ut i kylan och till vedboden och hämta en omgång björk och bok till braskaminen. Och efter 2 timmars eldning är här riktigt skönt. Och värmepumpen tackade och stängde ner.

Vi har s.k. direktverkande el hos oss vilket gör oss väldigt elprismedvetna. Har just nu ett långt avtal med Norsk Hydro. Men det med el som med penningekonomin - att spara in på kostnaden gör mycket. Fulla tvättmaskiner och diskmaskiner, lågenergilampor och braskaminen är viktiga komponenter. Och korta duschar!

Braskaminen är min pärla. Den ger en speciell, skön värme som inga element i världen kan ge. Det ser väldigt trivsamt ut också. Ur miljösynpunkt är det ju dock viktigt att veta hur man ska elda. Kaminen kan ge så mycket som 10 kW när jag jagar på den - det räcker för att värma vårt hus utan problem ner till 15 minusgrader!

Elbolaget ska snart sätta in en fjärrmätare, så att vi får en exakt räkning varje månad. Det tycker jag är mycket bra, ger ytterligare ett direkt incitament för att snåla med elen.

Så nu ska jag sätta mig i fåtöljen vid brasan, läsa en bok för sonen och lyssna på Katie Melua - Piece by piece. Livet är gott!

Kommentarer

Populära inlägg