Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

De fattiga och de rika

Någon som minns serien 'Rich man, poor man' från 1976? Jag följde varje avsnitt med stort nöje, mina blott nio år till trots. Den handlade till stor del om två bröder, en duktig (präktig?) och en slarver (buse?). Serien handlade ju inte direkt om pengar, även om titeln insinuerar det, utan var kanske mer en vanlig TV-såpa.

Oavsett - titeln är bra. Och vad skiljer då 'Rich man' från 'Poor man'?

Jo, den fattige är en ren lönearbetare, utan någon aktiv investeringsvilja. Köper upp sin lön och lånar mer via banklån och krediter, alla ekonomiska beslut sker i stundens ingivelse. Vardagens energi åtgår till att få ihop tillvaron ekonomiskt och varje månadsslut är en pina på marginalen. För den fattige är pengar ett ständigt bekymmer, och som en följd av detta får drömmar och visioner stå åt sidan. Den fattige riskerar att känna sig misslyckad och kanske skäms för sina problem eller försöker dölja dem. Samtidigt går det fattige och köper en lott eller tippar en tipsrad i hopp om att i ett enda slag bli ekonomiskt fri.

Fattig? Personen ovan tycker jag låter som en Medel-Svensson. Det vill säga ungefär en gemene man. Jag känner flera, personligen. Till stora delar jag själv för inte alltför länge sedan.

Den rika personen då? Jo, den rike försöker få sina pengar i arbete innan de konsumeras upp genom att investera, och därmed skaffa sig avkastning. Hela eller delar av avkastningen konsumeras - inte investeringarna. Den rike undersöker, räknar, funderar kring vad som är en bra affär innan det satsas några pengar. Den rike har skaffat sig en plan baserat på sina drömmar och är beredd på att anstränga sig för att nå dem. Pengar är ingen börda, inget problem utan lösningen till problemen. Den rike klarar också av att misslyckas ibland och vågar satsa, dryfta sina problem och idéer med andra och lära sig. Slutligen, den rike lägger inte alla ägg i samma korg, utan vet att sprida riskerna - en lottokupong ses sällan hos en rik person.

Det är intressant att se att jag i nuläget både är 'Rik' och 'Fattig' - jag passar inte fullt in som Rik än, men det är en målsättning. Jag faller på 2 punkter. Jag har lån (bolån och billån) och jag köper en triss ibland.

Hur väl stämmer du in på ovan två profiler?

Kommentarer

  1. Jag är nog kanske där du är. På väg mot rik. Riskvillig och analytisk. Ständigt sökande efter nya vägar till passiva inkomster, typ avkastning på kapital.
    Samtidigt har jag, som du, barn och familj. Detta kostar och jag vill inte snåla in på vår "välfärd" på vägen, dessutom ser jag tyvärr även en samvetsvinst i att en av oss kunde gå ner i tid för att vara hemma mer med barnen...
    Jag vill mycket om 20 år men har många delmål på vägen och mycket pengar som borde komma familjen till nytta, tid- eller matriellmässigt.
    huvudbry och samvetsfråga.
    Både jag och min sambo jobbar 100% (minst)...
    Hur gör ni och hur tänker du/ni i den frågan??

    //KM

    SvaraRadera
  2. Det är intressant det där. Jag är fortfarande i fattigstadiet, tyvärr. Men målet är helt klart inställt på att höra till den rika profilen! :) Gillar din blogg!

    SvaraRadera
  3. hej!
    rik är man väl när man har tillräckligt?

    SvaraRadera
  4. Tack för era kommentarer, bloggvänner! :-)

    Karriärmorsa - det är en speciell (och kort) tid som man har barnen i boet, och det är värt att prioritera, anser vi. Vi jobbar båda 90% just nu, varannan onsdag lediga, men detta är på pappret. Själv ligger jag på mer än 100% utslaget på månaden. Men denna dag som är vigd till familjen är värd mycket. Delmålen är nog så viktiga, de är ju guldkanten på tillvaron? Även för mig är passiva inkomster det som ska hjälpa oss till mer manöverutrymme framöver.

    Säker ekonomi - din blogg har jag missat, ser fram emot att läsa den. Och tack för din uppskattning! :-)

    Ekonomiskt sinne - en sanning som någon. Rik är väl när man är lycklig. Läste ex. att 'rik är den som är nöjd med vad denne har , fattig är den som hela tiden vill ha mer'. Personligen är min fundamentala rikedom min familj, utan den är resten meningslöst.

    SvaraRadera
  5. Jag tillhör nog oxå den fattiga typen ekonomiskt (ska bli ändring på det nu när jag skolat mig i Rich Dad) men själsligt är jag otroligt rik; min familj, mina vänner, min intelligens, min envishet etc.
    Du skriver så jädra bra, rakt in i huvudet på mig. Det är värt lite xtra passiva inkomster till dig
    trevlig helg

    SvaraRadera
  6. Rich man poor man - med Nick Nolte "slösa" och Peter Strauss "spara" om jag inte missminner mig. Djee vilken nostaligtripp du bjöd på nu. Tack! Följde den också notoriskt som barn.

    Eftersom man blir vad man tänker så svarar jag: Ja jag är rik.

    SvaraRadera
  7. Definitivt fattig är jag! Men jobbar på att bli rik...

    SvaraRadera
  8. rik kan man vara på många sätt

    SvaraRadera
  9. "Personligen är min fundamentala rikedom min familj, utan den är resten meningslöst."

    SÅ vackert. Du är min hjälte =)

    Tillhör definitivt den fattiga om vi ser pengamässigt, men är rikast i världen för jag har mina barn och hälsan (tvitvi)

    Men när ÄR man egentligen rik, pengamässigt??? Jag menar alla vi här inne ser oss som fattiga eller rika, men skulle vi fråga samma fråga i andra delar av världen, så är vi alla rika! Eller?

    SvaraRadera
  10. Såg att de säljer boxen "Rich man poor man" på Åhlens City för 199:-.

    SvaraRadera
  11. Aah.. denna gamla höjdarserie! :)

    SvaraRadera
  12. Jag anser, att man är rik först när man är oberoende av statliga pensioner, dvs att man för ett pensionärspar har minimum tio miljoner och egen fastighet utan skulder.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg