Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Panik gör ingen rik

Usch och fy och tvi! Börsnedgången är inte nådig dessa dagar. Vem är egentligen sugen på en månadssummering?

Vad är mönstret? Jag tycker det än en underlig situation, svår att tolka. En konjukturavmattning är visserligen i faggorna men det är ett ras utan like. Brända barn som skyr elden sedan sist? Nedgången kommer vara ett par månader, sägs det.

Nedgången påverkar både min fondportfölj och PPM, så klart. Så till den grad att jag nu funderar på att avvakta med månadens investering ett litet tag för att se vart det bärkar hän. Därefter kommer jag nog att pyttsa in mindre belopp lite mer frekvent än en gång per månad.

I år ligger jag -6% i PPM. 2007 slutade 18% upp. Jag tröstar mig med att jag åtminstone inte var i sämsta ligan förra året.

Enligt PPM:s pressmeddelande steg spararnas fondinnehav med 5,6% i genomsnitt under 2007. Premiesparfonden, som investerar medel från de sparare som inte gjort något aktivt val, steg med 4,7% under samma period.

Kommentarer

  1. Nej, jag skrev just om det på min blogg - Adsense är det enda som tröstar just nu, men jag håller ut med min strategi! Försöker sprida ut köpen så gott det går...

    SvaraRadera
  2. "Strength and honour" var ju devisen i Gladiator (jag läste ditt "Gladiatorinlägg")...

    "Tålamod och lugn" låter inte lika klatschigt, men det torde vara vad som gäller för oss småsparare... ;-)

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg