Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Bott bott kommer aldrig igen

Jag gjorde en undersökning kring boende och ägande. Jag måste säga att jag är en aning överraskad.

17 % av rösterna indikerade på ett fullständigt ägande av den egna bostaden. Inga lån! Inte illa. Att kunna äga sin egen bostad måste vara en trygghet i allt från risk för arbetslöshet till inflation och stigande räntor. Jag är ganska avundsjuk på er, så vida ni inte bor i en jordkula.

1 % har ingen egen bostad - här gör jag tolkningen att dessa bor hemma, hos släkt eller vänner. Det är ju i sin ordning det också. Frågan är, bosparar ni för framtiden?

33 % bor i hyresrätt. Och fördelarna är många:
  • Man behöver inte satsa en massa pengar
  • Man är rörlig i sitt boende
  • Hyran håller sig relativt konstant och går inte upp bara för att ett område blir mer attraktivt
  • Förvaltningen av huset är professionell - oftast
  • En rad servicefunktioner ingår i boendet

En del kanske invänder att man inte äger sitt boende, att det inte är en investering. Nej, kanske inte - under förutsättning att man verkligen äger sin bostad och inte lånat till den. I annat fall är det en tärande tillgång, anser jag. Men i det långa loppet så är så klart en borätt eller villa alltid 'lönsammare' än att enbart hyra.

48 % hyr av banken, liksom jag själv. Några takpannor äger vi och kanske en och annan regel, men med bolån så 'hyr' man in sig, en aning. Intressant här är om denna kategori avser att amortera sig 'fria' eller struntar i amortering och lutar sig mot inflationen?

Själv lutar jag alltmer mot att begränsa amorteringsdelen mera än idag och antingen investera, renovera eller kanske slösa lite mera. :)

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

  1. "Jag är ganska avundsjuk på er, så vida ni inte bor i en jordkula."

    LOL!

    En fråga: du verkar hyfsat negativ till att låna till bostadsköp ("tärande tillgång"?). Om jag inte minns helt fel har du läst en bok om detta?

    Har du tid att utveckla resonemanget, alternativt vad hette boken?

    Mvh

    Carolus

    SvaraRadera
  2. Jag bor i en hyresrätt och mitt bostadsföretag har börjat "anpassa" hyrorna utefter hur attraktivt området är. Bor man attraktivt får man högre hyreshöjning, och de hävdar att de i vissa mindre attraktiva områden t.o.m. sänker hyorna, allt för att det ska bli rättvist. Jag är inte övertygad... I vilket fall som helst betalar jag löjligt hög hyra bara för att jag råkar ha en lekplats utanför fönstret och ganska nära till både skola och ICA. Känns lite taskigt eftersom jag varken har barn eller problem med att bära matkassen lite längre, men å andra sidan trivs jag väldigt bra så jag har inte lust att flytta. Så då får jag ta det helt enkelt! :)

    SvaraRadera
  3. Jadu, Carolus, det är ju mäster Lyxfällans bok 'Ett rikare liv' jag citerade. :)

    Poor me, trivsel måste värderas högt, tycker jag med.

    SvaraRadera
  4. Alltså borde banken betala fastighetsskatten!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg