Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Ulv i ekonomkläder


Så, då var dax igen att placeras i en stereotyp livscykel, denna gång i Sydsvenskan. Okritiskt släpps återigen ett gäng jäviga bankekonomer fram, som får raljera fritt om vad du behöver i form av försäkringar, buffertar, pensionssparande, grupplivförsäkringar, fan och hans mormor. På bästa reklamplats, helt gratis!

Och se, vem är inte med på ett hörn? Jo, Ann-Sofie Magnusson från Ikanobanken! Denna kvinna är med överallt dessa dagar och får tycka och tänka. Mutar hon sig fram? Jag hade önskat att tidningen ifråga vågade sig på att istället kritiskt granska alla de tjänster som bankerna beredvilligt erbjuder till snuskiga avgifter. Jag tycker inte det är vackert med dessa helt oemotsagda intervjuer som bereds plats i media. Sydsvenskan borde strama upp sina reportage.

Jag kan tänka mig att Ikanobanken gnuggar händerna i förtjusning över sin förtroendeingivande ekonomi-mormor, som serverar en massa självklarheter med en stänk av småländsk snålhet. Kan det bli mera duperande?

Artikeln i anknytning till den ovan nämnda är dock en aning intressant. Åtminstone att förfasas över.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

  1. Håller med om att banker och försäkringsbolag kommer undan alldeles för lätt i tidningsartiklar. Det är oerhört sällan man får läsa granskande reportage om priser, avgifter och villkor. Att driva fonder är ju som att skära guld med täljkniv, och man får betalt oavsett hur bra eller dålig man är på det.

    Samtidigt måste ju var och en använda sitt sunda förnuft. Inga bolag är ideella utan räknar förstås med att tjäna pengar. Vem köper en bil utan att kolla upp priser och prestanda? Men ett pensionssparande som man stoppar in motsvarande en bils värde i på kanske 10 år placeras oftast utan någon vidare koll.

    Att utbudet är massivt tycker jag är en klen ursäkt, det finns ju rätt många bilar att välja på... :)

    Men självklart vode det klädsamt om massmedia blev bättre på saklig konsumentupplysning, men de är oftast mer intresserade av att massera allmänhetens intresse för snabba klipp. Kvällsblaskornas löpsedlar med "experternas bästa aktier" är sorglustiga exempel.

    SvaraRadera
  2. Hejsan.
    Nu har jag 68 inlägg, angående myter och hurvida de är sanna eller inte.
    Kom förbi och titta.
    MVH
    Kristina
    www.myter.blogg.se

    SvaraRadera
  3. Visst är det så att banker och försäkringsbolag helt ogenerat får inte bara gratisreklam, deras erbjudanden utsätts dessutom aldrig för granskning.

    Förklaringen är enkel,tjänster och gentjänster. Ni annonserar hos mig och vi skriver emellanåt i positiva ordalag om era erbjudanden.

    Jag förbannar mig själv över att jag placerade en miljon kronor, pengar som placerades vid ett och samma tillfälle. Generalfel nummer ett, det sa banken naturligtvis inget om. Jag blir så arg att jag kokar, en stunds tillfällig sinnesförvirring som jag nu får sota för, men banken behöver inte bry sig.

    Läs mera om detta äventyr här:

    http://www.familjeekonomi.se/category/aktieradgivning-i-praktiken/

    SvaraRadera
  4. Onsdagsfonden, kvällspressen har jag inget alls över för men jag tycker att en oberoende liberal som Sydsvenskan borde hålla fanan högre.

    Familjeekonomi, skrämmande läsning. Som du skriver, ett generalfel, men vem tusan ska man lita på? Jag litar inte på någon mer än mina fellow ekonomie bloggare numera.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg