Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Förvåning i hög belåning


Jag har funderat mer kring det här med bostaden, både som en investering och en kostnad. Och det är ju inte lätt det här att skaffa sig en bedömningsgrund.

Vår egen miljonärsguide Per H Börjesson menar att du bör köpa dig en bostad framför att hyra den. Det är jag böjd att hålla med om. Frågan är kanske mer handlar om hur mycket man ska belåna sin bostad och vilken driftskostnad den får lov att ha?

Vad vi vet är att många bostadsköpare har belånat sig högt. Med en fallande bolåneränta så lyckas vissa av dessa att skaffa sig ett andrum, men troligen har många bundna bolån sedan tidigare och får ingen omedelbar lättnad.

Kanske den låga räntan lockar nya låntagare att belåna sig högt? Om banken tillåter det?

Men åter till grundfrågan: vad får ett boende kosta av disponibel inkomst?

Är det 30%? 40%? 50%? Eller ännu mera?

För vissa är ju hemmet deras borg och de kan tänka sig att lägga ned mycket pengar på både räntor och renoveringar. Och det är ju absolut trevligt på alla sätt - att man trivs hemma. Men för flertalet stoppar det inte där - det ska finnas utrymme för semester, resor och annan konsumtion också - utöver turerna till byggvaruhuset. Fixar alla detta med en sjysst budget?

Det Penningska palatset ligger på en kostnad för räntor och drift mellan 12-17% av nettoinkomsten. Är det mycket? Lite? Till detta kommer ju underhåll och det kan ju bli hur många procent som helst om man vill.

Cornucopia har flera intressanta inlägg kring det här med boendet och bopriser. Yrkeskarriär före boendekarriär? Kanske det.

Glömmer folk bort skuldsättningen? Ja, det gör de.

Ska en bostad verkligen behövas amorteras av? Ja, det tycker även jag. Tidshorisonten 20 år? Kanske tveksamt.

En underhållsbuffert bör en husägare nog ha. Det hade varit bra om det fanns med i en bolånekalkyl.

Jag har bekanta som valt att inte amortera alls - då har banken krävt ett sparande i vissa fall. Men hur följs det upp, egentligen? En amortering är konkret och definitiv.

I höstas kärvade det en hel del för vissa husägare när räntan var upp mot 6-7 %. Vi kommer att komma dit igen och kanske ännu högre. Hur många resonerar kring sådana scenarier och hur de ska tackla dem? När bundna lån nu löper ut - hur gör de? Konsumerar upp de nya tillgängliga stålarna eller bygger en buffert? Gissa vad jag tror.

Läs även andra bloggares åsikter om , ,
Intressant?

Mer om Amortering:

Kommentarer

  1. Du säger "räntor och drift". Men vad räknar du in i drift? Uppvärmning, el, kommunala avgifter????

    SvaraRadera
  2. Grön, precis! Det som är direkta kostnader knutna till boendet. Dock inte TV-avgift, telefon och liknande.

    SvaraRadera
  3. Efter en snabb uträkning kom jag fram till att vi ligger på ca 12 %. Glömde att räkna in veden till uppvärmning - ligger på ca 4500 kr/år. Tog inte med amorteringarna eftersom det är en slags sparing. Om jag har förstått riktigt så är nog erat hus större och dyrare än vårt, så era boendekostnader verkar förhållandevis låga. Men det hade ju varit interessant om några flera räknade ut sina kostnader! Den reella utgiften är definitivt större i vårt tillfälle eftersom vi har något renoverings/byggningsprosjekt varje år. Satsar på att vara färdiga en stund innan vi går i pension, så att vi skall ha ett bra hus med låga boendekostnader.

    SvaraRadera
  4. 12-17% är nog ovanligt lågt tror jag. Vi ligger på 20%, hyfsat höga inkomster och iofs ganska hög hyra, men ändå billigare än när vi hade eget.

    Men du räknar inte med amorteringen, om jag förstår dig rätt? Vi får ju betala hyresvärdens amortering...

    SvaraRadera
  5. 15% och då har jag endast räknat in avgiften till föreningen. Till det kommer ränta och amortering. Eget hus = sparbössa

    SvaraRadera
  6. Hur stor procentdel av den disponibla inkomsten som bostaden står för är ju inte alltid ett jätterelevant mått. Tjänar man 5 miljoner om året gör det ju inte så mycket om bostaden kostar sextio procent av det för då har man mycket pengar kvar i absoluta termer. Har man däremot en disponibel inkomst på 10000 i månaden är det ju betydligt mindre att leva på de 4000 man har kvar. Vet man dessutom att man har ett jobb där lönen i lagom takt kommer att stiga så kanske man kan tänka sig att ligga på en tuff procentsats precis när man går in på marknaden vilken kommer falla i takt med ökad lön och amorteringar

    SvaraRadera
  7. Grön, det låter väl mycket bra? 12 procent är väldigt lågt. Swedbanks boindex som ni kanske minns? Ett Boindex på 100 innebär att hushållen använder 15 procent av sina arbetsinkomster före skatt till bolånekostnader, och enligt Swedbanks norm har råd med sina husköp. Ju högre Boindex desto bättre. I nuläget är detta lägre än 100, vilket innebär att i genomsnitt betalar många räntekostnader på uppåt 30 % av nettoinkomsten. Tufft!

    SvaraRadera
  8. Jag vet, det är riktigt. Amortering är ett sparande. Hyr man sin bostad så slipper man ju det. :)

    Anonym, eget hus som man amorterar på - absolut helt säkert så!

    Hobbyinvestor, det är ju riktigt. Men jag tror att få femmiljonerslöntagare (konstigt ord?) gör på det sättet. Däremot är det fler med mindre inkomster som gärna vill 'leva drömmen' och blundar för riskerna? Och det där med vilka framtida inkomster man har åtminstone för mig blivit något jag inte vågar ta med i en kalkyl. Åtminstone inte i positiv mening - jag tar hellre med risken för arbetslöshet eller sjukdom än en god löneutveckling. Men kanske jag är alltför negativ?

    SvaraRadera
  9. Ja, det är väl klart att det blir något av en "glädjekalkyl", men vet man vad man är på för arbetsplats och hur man presterar så vet man kanske hur löneutvecklingen ser ut. Många "karriärsarbetsplatser" som kan vara aktuella nu efter examen har ganska tydliga lönestegar

    SvaraRadera
  10. i sthlm är det nog svårt att ha en boendekostnad på 12-15%

    SvaraRadera
  11. Jag tror att många, åtminstone före finanskrisen, räknade med att göra boendekarriär och alltså inte såg lånen som nåt de egentligen måste betala tillbaka. I Danderyd t ex är ju många av husen köpta för bara en miljon eller två. Utöver det tänkte jag säga att din blogg är en av mina favoritbloggar och nu när jag startat en egen lade jag till dig i länklistan. Skulle vara kul om du ville titta in!

    SvaraRadera
  12. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  13. Att bostadspriserna kommer fortsätta ned åtminstone i tätbebyggda områden borde väl vara solklart med tanke på den extrema kreditexpansion vi sett under 2000-talet.

    Frågan är bara om detta såsmåningom leder till hyperinflation och att lånen på så vis inflateras bort.

    Läste en artikel om hur deflation faktiskt kan leda till inflation

    Från hyperdeflation till hyperinflation

    SvaraRadera
  14. Hobbyinvestor, alla kan bli arbetslösa. Tyvärr.

    Minna, lönenivån är kanske något högre också, eller har jag fel?

    Hej Konsumera! Tack för berömmet! Alltid roligt. Självklart ska jag titta in hos dig. :)

    Jonas, det är oroväckande läsning, verkligen..

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg