Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Sju botemedel

Jag och hustrun diskuterade pengar idag, vilket vi gör inte allt för sällan när löningen kommer och det är dags för räkningar och dylikt. Och ibland har det blivit irriterat. Var tar pengarna vägen? Vi tjänar rätt bra, ju?

I mångt och mycket anser jag det beror på dålig ekonomisk planering - vi har ingen tradition av att bygga en buffert och därmed parera för oväntade utgifter. Kring detta är vi ganska överens.

Däremot så skiljer våra åsikter kring vad det är som gör att pengarna inte räcker till. Fru Penning ser det långsiktiga sparandet som ett potentiellt hot mot att vi inte ska kunna göra 'kul saker' nu och att vi sparar för en framtid vi inte vet om det ens kommer. Själv menar jag att de där 10 procenten av inkomsterna som jag gärna ser att vi sparar undan med en gång bara hade försvunnit in i de 'dagliga' kostnaderna och därmed inte bidragit till något 'kul' ändå.

Så nu är nästa steg att vi kommer att sitta ned och försöka göra en budget. Ska bli spännande.

Så här på lördagkvällen tog jag mig friheten och gjorde en egen översättning från boken 'The richest man in Babylon' kring de sju botemedeln mot en tom plånbok - över ett glas vin. Har ni inte läst boken, så begrunda åtminstone dessa rader.
  1. Av varje guldtia du tjänar sparar du undan en krona.
  2. Anpassa dina kostnader så att de räcker till för det nödvändiga, dina nöjen och dina önskningar UTAN att överskrida nio tiondelar av din inkomst.
  3. Sätt varje sparad krona i arbete så att de blir flera.
  4. Skydda dina slantar från förluster genom att investera så säkert som möjligt.
  5. Se till att betala för en egen bostad.
  6. Spara för dina äldre dagar och för att skydda din familj.
  7. Öka din förmåga att tjäna mer - bli bättre på det du gör.

Kommentarer

  1. Om du och din hustru är oense om det långsiktiga sparandet för er framtida gemensamma ekonomi, måste ni nog kompromissa. Kanske kan ni avsätta 5% av inkomsterna? Och 5% för nöjen just nu? Känns lite som om du dikterar villkoren för er ekonomi, och det blir sällan bra i längden.

    Lycka till!

    // Mia

    SvaraRadera
  2. hej.
    tipsar dig om boken "the total money makeover" med dave ramsey
    finns på Bokus.com

    SvaraRadera
  3. I Warrens bok er det en "50/20/30 (Must Have, Savings, Wants)" regel som beskrives her: http://www.mdmproofing.com/iym/BMF.shtml

    SvaraRadera
  4. Mia, det får bli att kompromissa, absolut. :)

    Intressanta boktips! Tack! :)

    SvaraRadera
  5. ja ni får helt enkelt kompromissa. Sambon bryr sig inte så mycket och det kan också vara trist.Jag är jätte entusiastiskt och han tycker nog att jag tjatar väl mycket ekonomi=)

    SvaraRadera
  6. Några råd:

    -Det allra viktigaste är att båda har ungefär samma mål med vad man vill använda pengar till detta alldeles oavsett man är en spara eller slösa. Med olika mål så kommer det bli olika åsikter oavsett hur ni gör.

    -Spara inte för mycket långsiktigt. De flesta har trots allt väldigt mycket dryga utgifter som är av kortsiktig karaktär dvs semesterresan, bil som skall bytas ut, nya däck till bilen, den där renoveringen på huset osv..sådana pengar skall inte sparas i aktier eller fonder exempelvis.

    -Både bör ta hand om handhavandet. Det håller inte att en individ sköter allt som har med ekonomi dvs betalar räkningar, flyttar pengar och köper aktier osv. Båda bör vara delaktiga annars kommer ni inte få acceptans för varandra. Den som har kontroll måste våga släppa kontrollen ibland precis som "slarvern" ibland måste ta sig i kragen. Bra för förhållandet och ekonomin.

    -Man skall inte ha högre utgifter än att en av två skall kunna vara arbetslös eller sjuk. Har man sådana höga utgifter att man ligger över denna nivå så kan en periodav sjukdom eller arbetslöshet bli ett rent helevete.

    -Buffert!!! Vuxna människor med 30 papp i månaden skall inte ha en buffert som en högskolestudent. i en sådan situation kommer man då hela tien "tjata" om att vi borde köpa si eller så , det där var onödigt osv... Stor buffert=mindre stress och konflikter.

    -Vårda förhållandet! Att ha familj kostar ibland pengar även om mycket kan göras billigtmen man måste alltid vara mot andra såsom att du vill att dom är mot dig.

    -amortera. Det amorteras alladeles för lite i det svenska samhället. Ett hus bör man amortera på högst 40 år från inköpstillället. Att bara amortra hundralapappar på miljonlån ger ingen vidare trygghet på ålders höst.

    -Låna inte till konsumtion, spara!! bilar, mindre renoveringar osv...är INTE investeringar det är något som är sant, det är normala utgifter.

    SvaraRadera
  7. Onekligen goda råd, Anonym. :)

    SvaraRadera
  8. Hej, beträffande den där buffertutmaningen är jag nu i hamn. Jag har fått ihop två nettolöner på mitt konto. Eller skulle det vara bruttomånadslöner?

    // Mia

    SvaraRadera
  9. Då är det bara att gratulera, Mia! Det gick onekligen fort! :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg