Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Krita

Få är de gånger som familjen Penning har sparat ihop till något i förväg. Det har varit möbler på krita, bildäck på fuskräntefritt och semesterutgifter på kreditkortet. Fy på oss.

Man skulle kanske kunna kalla oss vårdslösa. Men jag undrar jag om vi egentligen inte hör till den stora majoriteten?

Å andra sidan så är det slut med de här dumheterna sedan ett tag. Samtidigt blir man less på det ibland, det här med förnuftet. Det är kul att handla. Det finns så mycket man vill ha och behöver.

Vi har en utsliten soffa, en duschkabin som håller på att falla i bitar, en dammsugare som suger och en toalett som behöver renoveras. Men vi har också numera en räntebuffert för sämre tider, en semesterbuffert för glada tider och en rejäl aktieportfölj för framtiden. En renoveringsbuffert saknar vi dock, än så länge - en buffert för reparationer i hemmet och av bilar. Inget sparande har vi heller för att just byta ut möbler eller att köpa nya tapeter. Men även där har jag en plan.

Har du en bunte buffertar? Vilka då? Jag har lagt upp en undersökning här till höger eftersom jag är väldigt nyfiken på hur duktiga ni är.

Kommentarer

  1. coop buffert (mål 20 000 kr i mat)
    renoveringsbuffert (mål 25 000kr)
    framtidsbuffert (mål massor+avbetalda lån)

    SvaraRadera
  2. *hehe* En klapp på axeln..
    Nu kände jag mig duktig, tack för det, skön känsla=) inte bara sparar jag till allt du har i undersökningen. Jag gör konstant privatekonomiska avsättningar till saker som jag vet (eller det finns risk för att det) kommer kosta lite extra eller då jag vill ha möjlighet att spendera lite mer=)

    SvaraRadera
  3. Som singel och ensamboende utan lån så har jag egentligen bara en buffert som går till alla sorters utgifter. Självklart inser jag att man har större behov av flera buffertar ju fler olika sorters utgifter man har, men det är inget jag behöver tänka på ännu :)

    SvaraRadera
  4. i vår familj (mao jag och frun) så har vi ung. 150-250 000kr på ett bankonto. Summan försöker vi hålla hyfsat konstant över tiden, ibland går den ner och ibland upp osv.

    Fördelen med att ha en hyfsad buffert är just att man då slipper bekymra sig över stora och små utgifter, man måste inte sälja aktier för att göra ett större inköp osv. och man kan åka på semester när man har tillfälle och man betalar allt kontant, när man behöver konsumera.

    trivs bra med det upplägget.

    SvaraRadera
  5. Jag har en grundbuffert som jag vill ha på en viss nivå (3 månadslöner efter skatt) så länge inget oförutsätt händer. Den används om något akut händer, som t.ex. när vår varmvattenberedare pajade. Utöver den nivån fylls bufferten på till saker som behöver göras, tills det finns tillräckligt med pengar för att göra det. T.ex. renovera badrummet eller byta bil. Att köpa en ny dammsugare går däremot som normal konsumtion.

    SvaraRadera
  6. Minna, framtidsbufferten verkar spännande? :)

    Auri sacra fames, det är väl bra att du är nöjd med ditt upplägg. Viktigast är ju att det fungerar som man tänkt sig. :)

    Hej Herr K! En enkel privatekonomi måste vara väldigt skönt!

    Ingen dålig buffert, Cristoffer. Mycket imponerande! :)

    SvaraRadera
  7. Massor med sparande till allt möjligt.

    Räntebuffert (mellanskillnaden mellan min ränta och 5%).
    Semesterspar (en tusenlapp i månaden)
    Periodisering av räkningarna ger samma "utgifter" varje månad.
    Ett par tusenlappar till bilen som går till skatten, däck och reparationer.
    Och så bufferten mot allmänt jäkelskap på 20000 kr. Det har jag tack och lov inte behövt använda en krona ur hittills.

    SvaraRadera
  8. Gillar den där 'Allmän jäkelskapsbufferten'. :D

    SvaraRadera
  9. Jag har
    * (Om allt går)åt helvete-buffert (mål 50 000)
    * Amortering (blir ju ett slags buffert, mål ner till 75%)
    * Konsumtion (inga konkreta mål, sätter undan motsvarande inköpskostnaden när jag lyckas avhålla mig från att köpa något)
    * Långtidsspar (nu 2% av inkomsten, vill öka på)

    Men sen renoverar jag just nu, så buffertökningarna får tyvärr stå tillbaka, utom konsumtionsbufferten då. Det känns som ett bra sparande att "låtsaköpa" och istället för att köpa på riktigt bara sätta in på annat konto. När kontot kommer upp i en summa jag tycker är "mycket" långtidssparar jag hälften och köper nåt kul för andra halvan. Så håller jag mig motiverad. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg