Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Tillkorta kommanden

Jag läste idag om Minnas batalj med ett par dojjor och sönderklippta kreditkort. Det var en riktig tvekamp mellan de inre viljorna och det var ett så påtagligt mänskligt beteende. Vi är nog rätt lika, vi människor, när det gäller behovet av att konsumera?

Att bli helt skuldfri är en av mina förhoppningar och tankar för framtiden. Utan lån så ter sig livet enklare, på något sätt. 'Den som är satt i skuld är inte fri' sa Göran Persson en gång och det är kanske något av hans bättre uttalanden.

Kreditkort. Familjen Penning har några sådana. Ett par stycken bensinkort. Ett kort som vi handlar livsmedel med. Det är det hela. Men det känns inte bra. Jag vill egentligen inte konsumera framtida intäkter i förväg.

Planen är nu sådan att sakta men säkert betala mer än vad de nyttjas. Så varje månad så stoppar jag in ettusen kronor mer är vad fakturan är på. Och så sakta blir kreditkortet ett betalkort istället.

Rätt eller fel? Tja, jag vet inte. Men den mentala känslan av att inte ha några skulder vore befriande. Ja, undantaget huset då - men det är ju som det är med det.

Kommentarer

  1. Hej Per,
    Själv använder jag ett VISA "Debit" kort istället för ICA kort osv vilket är i princip detsamma som att handla cash. Annars tycket jag att kontanter är bäst för mindre kostnader.

    Annars kan jag hålla med om att det nog är Görans bästa uttalande :)

    SvaraRadera
  2. Enda anledningen till att jag haft JET-kortet var ju att bensinen var ju billigare där förut.
    Men sen de blev uppköpta så tvekar jag även här. Funderar nu på att klippa kortet. "Inga pengar - ingen bensin" är ju en ganska bra devis!

    SvaraRadera
  3. Troi, för mig är alla kortbetalningar 'icke-kostnader'. De känns inte av mentalt - förrän fakturan kommer. Och all tveksamhet kring att betala är sunt för mig. :)

    SvaraRadera
  4. Jag betalar in endast pengar till mina kort...150 kr in på coop varje månad...men jag betalar alltid kontant! Jag ser den lilla pengen som en framtida mat buffert=)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg