Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Sjuk ekonomi

Jag travesterar det här inlägget lite med tanke på 'Frisk Ekonomi', vars blogg inspirerade mig att börja skriva en gång i tiden. Tyvärr har den bloggen gått ur tiden.

Och för att inte missförstås eller höja blodtrycket för mycket hos några läsare, så vill jag inleda med att säga följande: inom svensk sjukvård, oavsett om det har gällt ambulansförare, läkare, sjuksköterskor, vårdbiträden och alla övriga tituleringar, så har jag aldrig i någon annan yrkeskategori mött några mer mänskliga, professionella, underbara och härliga människor. De är i stort sett alla dedikerade och engagerade i sina arbeten på sådant sätt som sällan skådas någon annanstans. En stående ovation från svenska folket till er borde vara på sin plats åtminstone en gång per år!

Men nu till det som är den tråkiga sidan av svensk sjukvård. Den är dessvärre krasslig. Fortsatt krasslig. Eller vilken erfarenhet har du?

Det finns en hemsida i Landstingens regi som heter Väntetider - namnet i sig är ju näst intill besvärande. Syftet är dock gott, att försöka korta de tider människor behöver vänta på operationer eller behandlingar.

Enligt Hälso- och sjukvårdslagen ska sjukvård ges till befolkningen efter behov och på lika villkor. Ett grundläggande krav är att vården är lätt tillgänglig. Och tillgängligheten är det som svenskarna är allra mest missnöjda med i svensk vård. Och även om man försökt lösa det här med hjälp av vårdgarantier och utökade resurser, så har det hjälpt föga.

Den senaste utfästelsen som tillkommit är en utvidgad vårdgaranti, som innebär att beslutade besök och behandlingar ska erbjudas inom 3 månader och omfatta all planerad vård inom den specialiserade vården. Den har funnits sedan slutet av 2005. Hur väl fungerar den, tro?

I korthet innebär den utökade vårdgarantin att:
  • Kontakt med primärvården samma dag
  • Läkarbesök inom primärvården inom sju dagar
  • Besök i den specialiserade vården inom 90 dagar
  • Behandling påbörjad inom 90 dagar
Är detta bra nog? Att behöva vänta 3 månader på en behandling eller operation?

Problemet är att vården inte ens uppnår ovan ställda mål. Enligt statistik så får 20 procent vänta längre än 90 dagar. Tyvärr lyckas många landsting inte ens med att rapportera sin statistik, så ovan siffra är väldigt osäker för hela landet. Vissa landsting klarar av målet, andra inte alls.

Kontrasten till ovan är en privat sjukvårdsförsäkring. I en godtycklig sådan får man:
  • Kontakt med vårdförmedling samma dag
  • Tid för besök hos specialist inom 3 dagar
  • Behandling eller operation inom 14 dagar
Utöver detta så finns det god tillgänglighet till eftervård och rehabilitering, ersättning för resor, sjukgymnastik, naprapat och kiropraktor. Och inte minst möjlighet till en second opinion, om du inte är nöjd med din läkares diagnos, för att nämna några saker.

Och då ropas det att nu är det inte rättvist, de som har råd kan teckna sjukvårdsförsäkring, vården blir inte lika för alla och de privata företagen utarmar det gemensammas resurser. Och jag håller med.

Jag önskar att det inte vore så här. Men jag ser om mitt eget hus om jag tycker att det regnar in. Den dagen jag känner mig trygg med svensk offentlig sjukvård - då säger jag upp min försäkring.

Och inte minst - tid är pengar. Om jag skadar mig på ett sådant sätt att jag inte kan sköta mitt jobb och dessutom måste vänta tre månader på en operation - det kostar mig enorma pengar, och troligen lidande med.

Du kan alltid roa dig med att kolla lite hur lång väntetid det är på en godtycklig operation på hemsidan Väntetider. Jag hoppas verkligen att den s.k. kömiljarden gör susen.

Kommentarer

Populära inlägg