Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Bubbelbad blir stålbad?

Det bubblar friskt på bomarknaden, anses det. Och inte är det så konstigt - bolåneräntan nedtryckt i skorna och människor som glömmer att räkna efter - en eminent kombination för att driva upp priserna på bostäder.

I dagsläget har svenskarna det riktigt gott i bolåneland - det gäller även familjen Penning. Vi har aldrig någonsin bott så här billigt som vi gör nu. Bolåneräntan tillsammans med lågt elpris gör att vi kan lägga pengar på hög. Vad gör andra med de pengar som blir över?

Vissa kanske köper en ny bil - en av de sämsta affärerna som går att göra. Andra kanske nyttjar ROT-avdraget och gör fint hemma - trevligt men inte alltid en god affär. Några kanske åker på semester, köper nya möbler eller går på restaurang. Oavsett, så är det prima. Bara man inte glömmer bort var en boränta ligger när den är 'normal'.

Enligt en undersökning av Länsförsäkringar så gör 86 procent av bolånetagarna inget alls för att förbereda sin ekonomi för höjda räntor. Hur ska detta tolkas? Den tiden, den sorgen? Eller så har kanske många av dessa låntagare redan så goda marginaler att det inte krävs något mer?

Familjen Penning gör som så att vi sätter undan pengar för en fiktiv ränta på 4 procent. Så i dagsläget, då vi har 1,5 procent i boränta, så byggs en räntebuffert på med 2,5 procent. Och utan matematikskolning så kan de flesta räkna ut att vi med samma månadskostnad kan hantera 6,5 procents ränta under samma period som när den ligger på 1,5 procent.

Enligt undersökningen så sparar 6 procent mer än tidigare. Bland sambor och gifta utan barn är det bara 3 procent. Bara 2 procent säger att de amorterar mer.

Familjen Penning har utrymme att spara mera men för stunden så läggs mycket pengar på semesterkontot. Amorteringstakten är 5 procent per år just nu.

Vad kan vi förvänta oss? Förköper folk sig? Blir det en ny era för exekutiva auktioner och utmätningar?

Kommentarer

  1. Jag tror (tyvärr) att du mycket väl kan ha rätt i det sista du skriver. Det allmänna ekonomiska tänkandet är för litet hos gemene man jämfört med behovet av att konsumera och "leva gott", vilket mycket väl kan komma att få otrevliga följder för många bostadsägare.

    Smart gjort av er att förbereda er för en högre ränta, så borde alla med bolån göra!

    SvaraRadera
  2. livsfarligt! Vi extra amorterar och låtsas att räntan är 5,5%. Vi får se hur det blir i framtiden nu när jag pluggar. Vi tar en månad i taget.

    SvaraRadera
  3. Herr K, ränteskillnadssparande verkar ganska många ha fått upp ögonen för. :)

    5,5 procent - det tycker jag verkar bra för framtiden! :D

    SvaraRadera
  4. Föjlande exempel får mig alltid att vilja amortera mera:
    Låna 1 miljön till 5% ränta, så har du efter 20 år betalat banken 1 miljon kr i räntor. men du är fortfarande skyldig banken 1 miljon. Oavsett om värdet på 1-miljonshuset gått upp till 10 miljoner, så kommer de nästkommande 20 åren att kosta dig 1 miljon till, och du är fortfarande skyldig 1 miljon.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg