Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

PPM for dummies


Har du någon PPM-strategi?

Själv använder jag mig numera av en ganska enkel modell. Först och främst så tittar jag på hur PPM-doktorn väljer sina fonder. Jag läser också lite tips och råd i den mer seriösa finanspressen. Därefter väljer jag ut fem fonder ifrån olika segment och fördelar dessa med 20 procent per fond.

Fonderna i sig har jag registrerat i en portfölj hos Morningstar och från dessa får jag ett e-mail en gång i veckan. I denna tittar jag först och främst i månadskolumnen - är denna inte på plus ska heller inte fonden ligga kvar hos mig. Jag tittar också på veckokolumnen för att se vart det eventuellt är på väg. Men det är endast på månadskolumnen jag tittar. Är trenden tydligt nedgående kan också fonden få respass, avhängigt 3- och 6-månadersförändringarna.

Vid köp av annan fond är det också månadskolumnen i första hand jag tittar på - hur fonden gått historiskt är mindre väsentligt ju 'äldre' siffrorna är.

Är jag väldigt osäker på vart vi är på väg och det inte finns några fonder som faller mig i smaken, så lägger jag pengarna i Catella avkastningsfond.

Det var min strategi det. Hur ser din egen ut? Hur finner du min?

Kommentarer

  1. Min strategi om man nu ska kalla det är att då jag placerar så stora summor i sverige privat så ska min PPM inte ligga i sverige.
    Då jag tror på Brasilien nu i några år med både VM och OS på G så ligger ca 1/3 där.
    I övrigt är det fördelat på Bric-länder samt Småbolagsfonder (globala sådana)

    SvaraRadera
  2. Per: Jag ska se över min PPM-portfölj framöver, och vet inte riktigt vilken strategi jag skall ha. Det handlar dock inte om speciellt stora pengar ännu.

    Hur har din ppm gått under året om jag får fråga?

    SvaraRadera
  3. Zed, håller med om att BRIC är intressant att ligga till viss del i. :)

    Herr K, i oktober har jag 3,5 % plus. Sedan årsskiftet +44 %. Sedan start minus 16 %. :(

    SvaraRadera
  4. Min strategi är att ligga mycket tungt mot Brasilien och sydamerika inför VM och OS mm. Brasilien kommer växa enormt de kommande åren med sin stora befolkning och sina stora naturtillgångar i olja mm. Är ganska agressiv i PPM då det är en liten del av mitt totala sparande. Har även lite i ny energi samt energifond.

    Tack för en mycket trevlig blogg!

    Mvh
    Sololja

    SvaraRadera
  5. Tack, Sololja! :)
    Du har säkert rätt kring Brasilien. Finns det renodlade fonder mot enbart detta spännande land, tro?

    SvaraRadera
  6. Efter att ha läst lite mer kring just Brasilien så tror jag att jag ska följa er 'väg' - BRIC och Globalfonder verkar bra för framtiden.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg