Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Inte lön för mödan

I vårt avlånga land är det många gånger privatekonomiskt vansinne att utbilda sig. I Sverige är det inte självklart att högre utbildningar ger högre lön. Borde det inte vara det?

OECD gör en årlig genomgång hur mycket mer pengar som man kan tjäna på att skaffa sig en högre utbildning ur ett livslångt perspektiv. Kostnader i samband med utbildningen är borträknad.

Den senaste rapporten visar att studenter i Polen, Tjeckien, Portugal och Italien tjänar ungefär en miljon mer under sina liv än de som inte studerat. Motsvarande belopp i Sverige är etthundrasextiotusen kronor. Denna jämförelse gäller för män.

För en genomsnittlig svensk kvinna lönar sig utbildning inte alls. Detta beror på höga skatter, platta lönestrukturer genom fackföreningarnas försorg och offentliga monopol. Och kvinnor är mer representerade än män inom offentlig sektor.

Är detta inte ett problem för Sverige eller vad anser du?

Kommentarer

  1. Jag anser inte över huvud taget att man bör få högre lön bara för att man har utbildning. Det är prestationen som uteslutande skall avgöra hur hög lön man får.
    En utbildning säger knappt ett skit om hur bra du egentligen kan ditt område. Jag talar självklart endast för egna erfarenheter, men att säga att vissa av mina föredetta klasskamrater kan det område jag arbetar inom bättre än mig bara för att de har en magister-examen iställer för en kandidat är nästan ett slag i ansiktet.
    Utbildning är till för att lära sig sitt område och ska aldrig någonsin garantera någonting; det ska vara en hjälp att komma åt det arbete man siktar på. En utbildning går att traggla sig igenom utan större problem, dock krävs det ganska mycket mer för att verkligen förstå vad man håller på med.

    SvaraRadera
  2. Hej Patrick, mycket av det du säger håller jag med om. Jag känner kloka, ambitiösa människor utan någon utbildning mer än 7 år i grundskolan och även högfärdiga akademiker-broilers som tror att de är förmer än andra.

    Samtidigt så behöver Sverige mer människor med god utbildning och kompetens. Alltså behövs det incitament för att skapa just detta. En drivkraft är ju pengar.

    SvaraRadera
  3. Tycker alla kan skaffa sig den utbildning man vill ha rätt enkelt i dagens läge. Men det betyder inte att personen utan utbildning är sämre på något sätt. Har faktiskt sett det tvärtom i många fall pga att det handlar inte bara om att ha ett läshuvud, man ska vara bra i praktiken med.

    SvaraRadera
  4. Det är där jag inte riktigt håller med dig... Sverige behöver mer människor med kompetens, punkt. Utbildning är en del av detta, självklart, men något som inte är självklart är att utbildning implicit leder till hög kompetens.
    Jag tycker definitivt att människor med hög kompetens ska ha hög lön, och denna lönesättning ska ske individuellt. Detta är ganska långt ifrån den verklighet som styr stora delar av näringslivet idag dock, där många är "rädda" för att förhandla med chefen själv utan facket i rygg.
    Men som sagt anser jag inte att utbildning i sig ska vara ett underlag för lönesättning.

    SvaraRadera
  5. Patrick, exakt vad håller du inte med mig? Jag tror inte jag påstått något så här långt kring utbildning = högre lön. Däremot påstår jag att det är ett problem att löneskillnaderna är så stora inom vårt närområde.

    Just incitament till att människor utbildar sig inom de områden som Sverige behöver kompetens kommer hela samhället till godo. Samtidigt så är utbildning gratis i Sverige vilket jag är mer tveksam till. Det finns på tok för mycket flum-kurser som inte leder till några samhällsvinster alls.

    Så frågan kvarstår - hur motivera människor till att utbilda sig i högre utsträckning? Utbilda sig gratis här och sedan rekommendera en flytt till utlandet där lönelägena är annorlunda?

    Jag är själv helt inne på att vissa yrkesgrupper så som sjuksköterskor och lärare behöver ett betydligt förbättrat värde på ingångslönen och en möjlighet till att nå andra nivåer på slutlönen. Ingen ska påstå för mig att kompetens/inkompetens är den drivande faktorn för dessa när det gäller lönebildningen.

    Jag tackar er för en givande diskussion och sätter punkt här. :)

    SvaraRadera
  6. Att utbilda sig gör man väl inte enbart av anledningen att tjäna pengar? Den som likt mig väljer att börja arbeta vid 16-års ålder med kroppsarbete kanske i begynnelsen får upp en inkomst som det tar ett tag för en högutbildad att "hinna ikapp". Men som arbetare så kanske man inte orkar jobba fram till 65 år. Så att utbilda sig kan ju i många fall innebära att man slipper ett hårt arbetaryrke och sparar sin kropp, även om det inte alltid innebär ett stort lönekuvert.

    Jag kommer att uppmuntra mina barn att studera av den enkla anledningen att slippa slita ut sig på slitjobb, inte för att tjäna pengar. Pengar kan man tjäna oavsätt vad man jobbar med, men skillnaden kanske är att man med en högre utbildning kan få ett bättre betalt arbete utan att slita lika mycket på kroppen. Dock ska man ju till syvene sist välja det som man tycker är utvecklande för den egna personligheten och att man blir tillfredsställd och känner sig nöjd efter en dag på jobbet, utbildad eller ej.

    SvaraRadera
  7. Hej!

    Det är många utbildningar som idag inte ger individen bättre förutsättningar att ta sig in på arbetsmarknaden. Ingen är mer värd än någon annan.

    Men problemet idag är att det finns en massa kurser och program som arbetsgivarna inte efterfrågar på arbetsmarknaden och tyvärr så
    är det svårt att lägga ned sådana här utbildningar därför att då skriks det om "akademisk frihet".

    Det är ju tydligt sedan en lång tid tillbaka att vi behöver fler som kan göra saker och ting, vi brukar kalla dessa för "doers".

    Fler med långa akademiska utbildningar har idag mycket svårt att komma in på arbetsmarknaden. Läste till och med om detta redan 2005 då det var en artikel i Dagens Nyheter som visade på att nästan ingen arbetar med vad han/hon utbildat sig för.

    Därför är det nog bättre för Sverige att satsa på utbildningar där man har en stark samverkan mellan utbildning och arbetsmarknad/näringsliv och som gör att personer kommer in på arbetsmarknaden snabbare.

    Vi kan klart och tydligt se att vi behöver inte fler teoretiker, tex samhällsvetare därför att
    det finns fler utexaminerade än vad det finns avsättning på arbetsmarknaden.

    Men, visst folk får väl studera det som de är intresserade av men problemet blir ju då att
    samhället får ta kostnaden när dessa inte kommer in på arbetsmarknaden och tvingas söka socialbidrag därför att ingen vill anställa dem.

    Men, rent ekonomiskt skulle nog Sverige vinna på att istället utbilda människor vid college och universitet i Kanada och Amerika där samverkan mellan högre utbildning och arbetsmarknad är mer välutvecklad. Detta ser man tydligt i Kanada där de har något som heter Federal Student Workers Experience Program som knyter samman högre utbildning och arbete. Det är ett federalt samarbete mellan högre utbildning och den federala staten. Sedan har man också ett stort intresse i Kanada av att rekryteras just denna arbetskraft och det sker genom ett specialprogram som heter The Canada School of Public Service.

    Sedan har de ett system med Entry Level Jobs. Dessa brukar ofta vara av sådan karaktär att
    No Experience Needed brukar vara vad som gäller, dvs en väldigt flexibel övergång mellan utbildning och arbete. Ibland skriver de till och med ut i platsannonserna Entry Level - Full training provided. Just därför att man vill kunna forma sin egen arbetskraft så de får ut störts möjliga nytta av det hela.

    I Amerika har man också Entry Level jobs där man brukar köra med No Experience Needed och Full Training provided. Det har visat sig att med så här låga trösklar blir det mycket lättare att gå från utbildning till arbete för unga människor.

    Det är inte slavlöner utan riktiga jobb med mer rimliga ingångslöner än i Sverige där ingångslönerna är mycket högre vilket försvårar för ungdomar att kunna ta steget in på arbetsmarknaden. Dessutom är ofta kraven på längre erfarenhet ett hinder för ungdomar i Sverige att komma in på arbetsmarknaden.

    Så här skulle vi vinna på att ha ett system med Entry Level Job - No Experience Needed så fler
    kan ta steget in på arbetsmarknaden istället för
    att hamna i långvarig arbetslöshet , utanförskap och social exkludering.

    Mvh

    Mikael

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg