Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Det fungerar



Nu har jag slutligen blivit ägare till boken om Anders Andersson - 'Livet, viljan, möjligheterna'. Ett självlitterärt verk av en person som handlar om att våga leva. Underrubriken 'Pig farmer and Art gallerist' är ju nog så spännande, alltid?

Anders Andersson är den 83-åriga bonden från Svalöv som vid uppnådd pensionsålder flyttar till Frankrike och börjar ett helt nytt liv. Anders är en man som vägrar låta sin ålder hindra honom. Hans livsfilosofi är att alltid ge en hjälpande hand till sina medmänniskor. Och att leva fullt ut.

Enligt Anders ska man alltid följa sitt hjärta och ta till vara på varje stund i livet. Att ingenting är omöjligt och att det aldrig är för sent. Anders har tagit i de flesta av sina drömmar och menar att det 'gäller att välja, och att lära sig välja rätt'.

1948 var Anders Andersson på cykelsemester i Europa. När han skulle sopa ur en gammal militärbarack i England så att han och hans kusin kunde sova där, hittade han ett kort med några ord som kom att bli hans livsdevis. Kortet ramade han in och hängde hemma hos sig och texten lyder:

'I shall pass through this world but once. Any good thing therefore, that I can do, or any kindness I can show to any human being, let me do it now - for I shall not pass this way again'

Människor som Anders fascinerar mig - och de ger många insikter om vad livet handlar om. Privatekonomi innehåller pengar men också drömmar, tankar och idéer för framtiden.

Kommentarer

Populära inlägg