Utvald
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
Rik efter förmåga
Skattebetalarna skyller det här till viss del på det svenska skattetrycket. Och visst är det intressant? I relativa termer är Sverige ett av de mest jämlika samhällena i den industrialiserade världen vad gäller inkomster, i konkurrens bara med Danmark. Gränsen för att kvala in i den tiondel som tjänar mest går vid 27.000 kronor efter skatt. Hela den breda medelklassen finns alltså inom ett väldigt ihoptryckt inkomstspann. Samtidigt så sticker Sverige ut som ett av de länder i världen med mest ojämn förmögenhetsfördelning.
Eftersom inkomsterna är så jämnt fördelade – särskilt efter skatt – kan nästan ingen ackumulera ett kapital genom arbete. Det finns inget samband mellan inkomst och förmögenhet, helt enkelt.
Skattebetalarna argumenterar för att skatterna på inkomst är höga och progressiviteten är högst i världen, den högsta marginaleffekten sätter dessutom in på en internationellt sett låg nivå. Därför, menar man, är den enda rimliga lösningen på detta att kraftigt sänka såväl det totala skattetrycket som progressiviteten i inkomstskattesystemet.
Så - vad tycker ni? Ska det inte gå att bli rik på att arbeta? Bör inte utbildning löna sig? Ska inte den som jobbar häcken av sig också få skörda frukten av sina strävanden?
Själv tycker jag att vi borde ha en låg, icke progressiv inkomstskatt. Hellre att vi då återinför förmögenhetsskatt, fastighetsskatt, gåvoskatt och arvsskatt - även om så bara symboliskt. Rimligen borde alla i Sverige ges möjligheten att vara sin egen lyckas smed. Det MÅSTE löna sig att sträva mot en ekonomiskt tryggare verklighet - vem kan argumentera mot det, oavsett politisk inriktning?
- Hämta länk
- X
- E-post
- Andra appar
Kommentarer
Skicka en kommentar
Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.
Klart det går att jobba/spara ihop en förmögenhet! Inte så många som har tålamodet till det dock... (månadslön - existensminimum) x 30 år = några miljoner
SvaraRaderaTMP, du har ju rätt. Men det borde vara lättare. :)
SvaraRaderaLåter billigare att införa privatekonomi i skolan, eller kanske även på universitetet!
SvaraRaderaHögavlönade som inte är rika kan inte hjälpas av något skattesystem då de redan har bevisat ett de gör av med de pengar som kommer in varje månad. De tjänade ju troligtvis inte så mycket som de gör idag för 10 och 20 år sedan men de tycks ju ha överlevt även med lägre inkomster.
Har man som mål att få ihop ett stort kapital går det ju inte att bränna av allt som kommer in och detta kan jag med säkerhet säga gäller i alla länder.
Hög inkomst är en sak och stort kapital är en annan som visseligen lättare kan uppnås med in hög inkomst.
Ja, så är det. Privatekonomi i skolan saknas. Det är märkligt. mycket märkligt...
SvaraRaderaJag vill minnas att jag läste privatekonomi, men endast som en liten del i kursen företagsekonomi på gymnasiet, som dessutom var ett tillval...
SvaraRaderaOm man ändå får lära sig förberedande ämnen inför livet som sexualkunskap och hemkunskap, så borde privatekonomi vara en lika nödvändig del!
Hmm? Preventivmedel och stryka skjortor är ju också viktigt.. :D
SvaraRaderaUt ur ekorrhjulet är ju en bra start!
SvaraRaderaAktiestinsen var ju inte född rik om man säger så...