Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Trygga hem

Allt fler hem säljs på exekutiv auktion av kronofogden. Jag vill knappt tänka tanken kring hur många föräldrar det är som måste berätta för sina barn att de måste flytta - vuxna får ta sitt ansvar för sina val i livet, men tyvärr är det barnen som ofta kommer i kläm.

Och det som är den enes död är den andres bröd. Det finns alltid köpare som ser en möjlighet att göra sig en hacka.

Banker och låneinstitut har inte längre en lika förlåtande inställning till trassliga privata finanser. Och bostadsrättsföreningar kan också ha bråttom att begära tvångsförsäljning på grund av uteblivna betalningar.

Det gäller att läsa på i regelboken. Lagen ger exempelvis bostadsrättsföreningen rätt att begära tvångsförsäljning redan fyra veckor efter att någon har missat att betala avgiften. Och din villa och bostadsrätt kan utmätas på grund av kreditkortsskulder, obetalda tv-avgifter, p-böter och annat - inte bara på grund av bostadslånen. Tidigare var det vanligare att om skuldbeloppen inte var så höga så var man mer förlåtande och accepterade en reglering. Att försäljningarna nu ökar kraftigt kan vara ytterligare ett tecken på att kreditgivarna blivit strängare och inte lika gärna ställer upp för dem som redan har svårt att betala.

Lagen är tydlig. Sedan år 2008 är Kronofogden skyldig att göra utmätning på alla tillgångar, även bostaden, om någon inte betalar sin skuld. Den skuldsatte har tio dagar på sig att bestrida kravet eller betala. Om detta inte sker fastställs kravet och bostaden anses utmätt. Därefter säljs den på exekutiv auktion. Tio dagar i ens liv som kan bli helt avgörande!

Vad kommer att ske? Är det en bostadsbubbla som kommer att spricka? I nästan alla andra länder sjunker skuldsättningsgraden, men i Sverige stiger den, bolånen växer kraftigt, belåningsgraden likaså. Skuldsättningen i förhållande till inkomsterna är rekordhög. Nu är den högre än innan 90-talskrisen. Sedan 1997 har bostadspriserna stigit med över 150 procent. Visst bubblar det lite?

Vår finansminister försöker att gjuta olja på vågorna genom att hävda att det inte finns en omedelbar risk för en urblåsning av bostadsmarknaden. Men jag vet inte, jag. Det finns för många indikatorer på att dagens bostadspriser kommer att falla, åtminstone efter inflationsjustering att det inte går att ignorera.

Din tid är utmätt - låt inte din bostad bli det. Planera för höga räntor och fallande bostadspriser - gör din beräkningar med 'worst case' i åtanke. Tänk på din familj och dina barn - se till att de har tryggheten inom de fyra väggarna. Barn vill ha en glad mamma och en glad pappa och en egen liten vrå att kunna dra sig tillbaka till. De skiter högaktningsfullt i om ni har italienskt kakel i badrummet, skeppsgolv i vardagsrummet och rostfria vitvaror i köket.

Kommentarer

  1. Bra skrivet! Frågan är bara hur man ska få människor i sin närhet att förstå att vi kanske är på väg åt fel håll. Folk verkar tänka: "alla gör det ju" (dvs de flesta svenskar belånar sig kraftigt), då kan det ju inte vara fel att även jag/vi gör det? Det är ofta man anses som den värsta pessimisten bland sina vänner när man ger sig in i diskussioner om bostadskarriär och lån.

    SvaraRadera
  2. Tack Tomas, känner så väl igen mig. Antingen så är man en pessimist eller en 'kommunist'.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg