Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Under ytan

Det sägs ibland att du är ett genomsnitt av de tio personer som du umgås mest med. Det låter inte helt otroligt - vi försöker alla att passa in i grupper, förhålla oss till varandra och kompromissa. Utfallet borde därmed bli att vi formar oss själva efter den närmsta omgivningen. Och inget ont i det.

Men samtidigt så kanske man bör titta lite närmre på de här tio. Vilka av de här är kollegor exempelvis? Ett antal, förmodligen, eftersom vi jobbar ganska mycket av vår tid. Vilka egenskaper har de och hur förhåller du dig i den här gruppen?

Vi har en tendens att omedvetet kopiera delar av andras attityd och inställning - både bra sådana och sämre. Sannolikheten att du lyckas med det du vill företa dig minskar därmed automatiskt om du umgås för mycket med människor vars mål, eller avsaknad av mål, och attityd står stick i stäv med dina egna. Åsikter och attityder smittar av sig, vare sig du vill det eller ej.

Själv känner jag mig inte helt nöjd med att lite för många människor jag träffar dagligen både saknar idéer och intresse för en god privatekonomi. Dessutom så saknas det på flera håll gehör för tankar kring ekonomisk frihet - jag får aldrig till en kreativ diskussion.

Jag läser så klart många bloggar kring det här - det finns många människor som är kloka och kreativa där ute. Tyvärr är det skrivna och lästa ordet inte lika påtagligt som mötet och det talade ordet. Så jag behöver mer inspiration!

En väg att gå är att söka sig till en ny arbetsplats. Jag hoppas att 2010 kan leda mig till en sådan, där det finns mer driv, inspiration och inte minst en positiv anda till att nå sina mål i livet.

Vilka människor har du i ditt nätverk som inspirerar dig i rätt riktning?

Kommentarer

  1. Du inspirerar mig Per!
    Jag har samma problem med att omgivningen inte har förståelse och till och med blir lite provocerade av att man har ekonomisk frihet som ett mål.

    Jag ska börja söka efter en mentor!

    Jag skulle också gärna bjuda herr Penning på lunch nån gång, så kan du verkligen få bolla idéer.

    SvaraRadera
  2. Hej
    Det var ett bra inlägg. Det är svårt att hitta likasinnade när det gäller det här med att ha mål, uppnå ekonomiskt oberoende och liknande. Min man och jag har ungefär samma syn, men han är ointresserad av aktier mm Han vet att jag vill vara ekonomiskt oberoende och kunna hoppa på olika projekt. Men han vill bli specialist på sitt område och vill inte sluta bara för att han inte behöver arbeta för pengarna.
    Jag har en kollega som jag pratar mycket med. Vi har olika bakgrunder och är i olika faser i livet men har mycket stort utbyte av diskussioner. Jag har också två vänninor som jag bollar idéer med, affärsidéer bl a. Det är svårt att hitta de människor eftersom det är så tabubelagt att prata om pengar. Man får "testa" sina vänner och bekanta lite försiktigt och se hur de reagerar på ämnen kring sparande, pengar o liknande.
    LR

    SvaraRadera
  3. Tack, BollKoll - ska notera det där om lunchen. ;-)

    Anonym, kul att du har en kollega som kan ge utbyte. Själv saknar jag det här helt. Just nu.

    SvaraRadera
  4. Om du är den person som är "mest framstående i gruppen", är du i fel grupp. Oavsett om det gäller ekonomi eller andra kunskaper, eller hur inkomsten per individ ser ut i gruppen.

    Du bör vara den som är "sämst" i gruppen för att kunna växa och bli en bättre person.

    Jim Rohn, är en av mina favoriter och en "av mina tio", säger så här:

    "If You like to grow Your income, Grow Yourself"

    "For things to change, You have to change"

    Många tror att "man måste" träffas fysiskt, men med dagens tekniker så kan du umgås med de som "redan gjort resan" genom att köpa ljud-band av Jim Rohn, Tony Robbins, Robin Sharma, Randy Gage, Randy G. Pennington m fl "motivators"

    Låt dessa personer bli "de tio" du spenderar mest tid med. Personlig utveckling, är ett måste OM man vill göra resan från ekorrhjulet och "byt tid mot pengar" till att bli ekonomiskt fri. Det krävs olika tankesätt att vara "lönearbetare" och hantera en förmögenhet

    Så, vilka "tio" kommer du spendera din framtid med, fr o m idag?

    SvaraRadera
  5. Tack - en mycket utförlig och insiktsfull kommentar. :)

    Jag är rädd för att jag är 'bäst i klassen' på för många områden. :(

    SvaraRadera
  6. Intressant tanke! Själv har jag heller inte någon enda jag diskuterar detta med, men ska nu mer aktivt börja söka mig till andra likasinnade.
    Alla kanske inte har exakt samma tankar, men bara att diskutera med någon med höga framtidsplaner kan vara nog så inspirerande. Ska sätta mig och gå igenom mitt närverkt, bjuda någon eller några på lunch. Vårda de i omgivningen som tänker "bra" lite extra. Jag har hittills varit extremt dålig på att nätverka, men ska börja se det som en del av mitt arbete, det får ta tid.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg