Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Bostadskarriär och husvill

Eftersom jag är en förespråkare för att amortera och att vara försiktig med stora bolån så tänker jag nu berätta lite om familjen Pennings egen bostadskarriär - om nu detta uttryck är politiskt korrekt att använda?

Den ägande bostadens era började 1996. Före denna tidpunkt hade herr och fru Penning hyrt sin bostad men nu blev det ett hus - och ett dyrt sådant. Detta år var min lön ungefär 11 000 kronor efter skatt, huset vi köpte kostade hisnande 645 000 kronor och räntorna låg på 8 till 9 procent. Dessa räntor tyckte visserligen vi att de var attraktiva - bara några år tidigare låg de på 14 procent och uppåt.

Vi petade in en insats på 45 000 kronor - ungefär 7 procent. Amorteringen landade på ettusen kronor jämnt.

Vi var flitiga och renoverade, gjorde fint och slet ont. Trots detta - att vi gjorde bostaden i det bästa skick med nytt kök och badrum - så rörde sig knappt värderingen de första fem åren. Vid milleniumskiftet var värderingen ungefär 860 000 kronor. Lånen var uppe i 700 000 kronor - renoveringen lånades det upp till.

Sedan hände det något. De följande fem åren tog oss till ett värde av 2 miljoner kronor! Varför undrar jag? Mindre begåvade hade vi dock varit och lånat på huset till att byta våra bilar. Lånet 2005 är nu 940 000 kronor.

Året 2006 är det sista korkade året då vi lånar pengar på bostaden. Lånet är uppe i 1 247 000 kronor. Värderingen ligger på 2 400 000 kronor.

År 2007 - det år då denna blogg såg dagens ljus - var vår ekonomi rätt rutten. Det fanns en del besparingar men ingen plan eller budget. Värderingen hade krympt till 2 300 000 kronor men det var slut på att låna och vi amorterade ganska duktigt - 4 000 kronor per månad.

Idag ser läget ut som sådant att bostadens värde ligger på 2 500 000 enligt mäklarens bedömning . Jag räknar dock på ett mycket lågt värde i mina kalkyler - 1 850 000 kronor men med 7 procent årlig värdeökning. Vårt bolån är på 1 100 000 kronor. Skuldkvoten ligger därmed mellan 44 % och 59 % beroende på beräkningsgrund.

Sensmoral? Tja - jag tror inte att belåna sin bostad för att renovera den ger så värst mycket i längden. Det är istället marknadskrafter och även läget på bostaden som spelar faktisk roll. Så intill utmattning så fortsätter jag mitt mantra kring amortering, amortering och amortering.

Glad sommar!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Roligt och spännande att du vågar berätta! Jag önskar dig all lycka till i framtiden att bli mer ekonomisk och sparsam än du varit.

    Några reflektioner.
    Idag så hade du troigtvis inte få ett lån med 7% i kontantinsats, kutymen har varit 10% och nu så då 15% i krav enligt Finansinspektionens regler om 15% i bolånetak. Den som hyrt hela tiden innan och idag skulle köpa ert hus, skulle behöva minst 375 000kr i kontanter (plus lagfart och lite pantbrev).

    Den som köpte "ditt" hus (eller likvärdigt) 10 år senare än dig kommer med största sannolikhet inte kunna öka sina lån på samma sätt (till renoveringar eller bilköp) som ni gjort då den stora uppgången på bostäder nu varit och i bästa fall handlar det nog om att bostadspriserna står still de kommande åren kan jag tro. Jag vill inte ge några pekpinnar men det är lite skrämmande att man kan öka sina lån kontinuerligt med ung. 5000kr i månaden i 10 år..

    SvaraRadera
  2. Intressant läsning. Liksom du tror jag också att läget är A och O när det gäller värderingar. Finns ju exempel på oerhört fina villor, men i ej attraktiva delar av landet, som är mycket billigare än små "uthus" på finare ställen... Sen kan man ju undra hur värderingar skulle sett ut om man inte hade haft mäklare med i leken jämt och ständigt. Om man svävar ut i tanken och t.ex. skulle ha bil-mäklare med vid varje bilaffär som försöker trissa upp priset så skulle värderingar på bilar vara helt annorlunda idag också tror jag...

    SvaraRadera
  3. Anonym, tack för din kommentar. Jag håller med dig i allt du skriver. Visst är det skrämmande? :)

    Aktiespartacus, må vi aldrig se några bilmäklare. :)

    SvaraRadera
  4. Det är ju inte mäklaren som drar upp priset utan det är ju tillgång & efterfrågan som styr detta.
    En bilsäljare likt en mäklare vill ju ha ut mest möjligt för det han säljer. De är på de viset lika som alla oss andra i det avseendet.
    En bilaffär är ofta både mycket mindre ekonmiskt sett och enklare att genomföra än vad en husaffär och därför finns mäklaren som säljaren köper en tjänst av.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg