Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Du är lyckligt lottad

Välkommen. Och grattis. Jag är verkligen glad att du tagit dig hit. Det var inte lätt, det vet jag. I själva verket tror jag det var lite värre än du inser.

Genomsnittsarten på jorden existerar bara i så där fyra miljoner år. Och att utvecklas till en medveten, upprätt, modern människa har krävt att du under en synnerligen lång tidsperiod gång på gång muterat fram nya egenskaper vid exakt rätt tidpunkt. Vid olika perioder under de senaste 3,8 miljarder åren har du alltså avskytt syre, för att därefter dyrka det, låtit fenor växa ut, liksom extremiteter och stiliga segel, lagt ägg, snärtat genom luften med kluven tunga, varit hal, burit päls, levt under marken, levt i träd, varit stort som ett rådjur och liten som en mus samt en miljon andra saker. Minsta avvikelse från någon av dessa evolutionära krav och du kanske istället skulle slicka alger från en grottvägg eller ligga och vräka dig, likt en valross, på en stenig kust eller andas in luft genom ett spruthål innan du dyker för att käka delikata sandmaskar.

Du har inte bara haft turen att sedan urminnes tider tillhöra en favoriserad evolutionär linje, utan du har också varit ytterst - för att inte säga mirakulöst - tursam när det gäller dina personliga anor. Begrunda det faktum att i 3,8 miljarder år, en tidsperiod som är längre än vad jordens berg och floder och hav har funnits, har alla dina förfäder av båda könen varit tillräckligt attraktiva för att finna en partner, tillräckligt friska för att fortplanta sig och kunnat leva under tillräckligt lyckliga omständigheter för att hinna göra det. Inte en enda av dina förfäder blev krossad eller uppäten, slapp drunkna, svälta ihjäl, fastna, bli allvarligt skadad eller på annat sätt avledd från sitt livs strävan att leverera en pytteliten laddning genetiskt material till rätt partner vid rätt tillfälle för att vidmakthålla den enda möjliga sekvens av arvskombinationer som - med tiden, häpnadsväckande och alltför kort - kunde resultera i dig.

Min personliga sammanfattning av förordet från boken 'En kortfattad historik över nästan allting' av Bill Bryson, 2003.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg