Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Så blir du framgångsrik

Jag hade ett intressant samtal med en kompis häromdagen. Han är en person som kör en mycket finare bil än jag, tjänar mycket mera och har gjort karriär. Vi diskuterade egentligen inte ämnet i sig men han hade i alla fall bilden klar för sig att han var framgångsrik.

Men vem är framgångsrik? Var finns definitionen? Åtminstone så finns det en icke uttalad norm kring framgång och den hänger samman med jobb, lön och status. Men är det med sanningen överensstämmande?

Nej, naturligtvis inte. Att vara framgångsrik är och måste vara en personlig definition. Ingen kan säga åt dig att du inte är framgångsrik för att du arbetar som lokalvårdare och har en låg inkomst. Inte så länge det är en del av ditt framgångsrecept. Jag läste om detta i boken 'Rik på riktigt' första gången.

Jaha? Ett framgångsrecept? Finns det sådana som kan hjälpa mig att tjäna pengar och göra en enastående karriär? Nej, dessvärre inte. Dessutom är det så att ett framgångsrecept är synnerligen personligt eftersom du själv måste skriva det. Och alla som skrivit matrecept vet att det måste provas och justeras, provsmakas och förkastas innan det blir en smaklig anrättning av det. Till en början kan det vara så att man antingen har för få eller för många råvaror i smeten - det gäller även ditt framgångsrecept.

Nå, åter till framgångsreceptet. Vad är det? Jo, det är de definitioner i ditt liv som gör dig framgångsrik. Här följer ett exempel på ett sådant (ett bra recept håller man nämligen hemligt).

Mitt framgångsrecept

Om jag lever så här - då är jag framgångsrik:
  • Jag vågar vara äkta och lever i linje med mina värderingar.
  • Jag har kärleksfulla relationer och ingår i äkta gemenskaper.
  • Jag upplever intensitet och kontraster i vardagen.
  • Det jag försörjer mig på är värdefullt för andra och har en inverkan på samhällsinriktningen i den riktning som jag vill se.
  • Jag utnyttjar min potential och mina talanger.
  • Jag har ekonomisk frihet genom låga fasta kostnader och få materiella önskemål.
  • Mina barn hittar sin egen definition av framgång och lyckas leva efter den.
  • Jag tar hand om min kropp och hälsa med hjälp av god kost och motion.
  • Jag är ett stöd och en hjälp för min omgivning och lyfter andra och skapar potential.
Nå, hur låter detta i dina öron? Är det inte så att dessa exempel är oerhört mycket viktigare än en simpel karriär eller ett tjockt lönekuvert?

Själv känner jag att ett framgångsrecept borgar för att tänka efter hur jag lever mitt liv. Det tvingar mig också till att begrunda helheten istället för delarna i livet. Jag har skrivit ut mitt framgångsrecept och har det tillgängligt att läsa när jag så önskar. Det hjälper mig att hålla det levande.

Så? Är du framgångsrik? Är du helt säker? Kanske ett framgångsrecept ställer hela din tillvaro upp och ned. Men det kommer det troligen att vara värt.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Tack! Hem på kammaren nu och börja fundera! :)

    SvaraRadera
  2. Farmgångsrik? När du upplever många positiva händelser inom det område som du strävar efter att finna lycka och där du möter få motgångar och missöden. För visst kan många missöden i din strävan efter något trots allt överskugga framgången när den väl infinner sig eller??

    SvaraRadera
  3. FRAMGÅNGSRIK... ska det vara.

    SvaraRadera
  4. Andreas, tack för din kommentar. :)

    Du får gärna konkretisera din fråga. Förmodligen är det bäst att en strävan mot framgång inte innebär att man ska gå över lik för att nå dit.

    SvaraRadera
  5. Hej Perpenning,

    Kul för din skull att du hittat ditt framgångskoncept, hoppas att du även har förståelse att en del andra tycker lite annorlunda "Nå, hur låter detta i dina öron? Är det inte så att dessa exempel är oerhört mycket viktigare än en simpel karriär eller ett tjockt lönekuvert?"

    Mitt eget recept är till mångt ochmycket likt ditt men jag har inte med stycket om låga kostnader och få materiella önskemål, annars är vi nog överens :-)


    Må väl

    /Skamas

    SvaraRadera
  6. Anonym, jag är en väldigt förstående person. :)

    Jag serverar endast tankegångar som jag tror alldeles för få människor hinner med att ägna sig åt. Med en 'simpel karriär' menar jag att drivkraften ligger i att skaffa sig status och framgång enligt gängse normer. Men precis som jag skriver - vad du definierar som framgång för dig är högst personliga. Dessutom är jag övertygad om att dessa 'framgångspunkter' är högst levande och förändras över tiden i ens liv.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg