Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Goda råd är billiga

Börsen går upp och den går ned. I sig inget nytt. Vi småsparare köper och säljer aktier, inte heller det något nytt. Frågan är bara – vet vi vad vi sysslar med?

Varför väljer du att köpa en viss aktie? Och varför säljer du den? Inte helt otroligt är det att du säljer eller köper på psykologiska grunder, åtminstone om du beter dig som ‘flocken’.

Ett exempel:
Ett säkert tecken på att aktiemarknaden närmar sig högsta krönet brukar vara en kraftig inflation i börstips. Förutom de oense analytikerna i Sveriges alla tidningar dyker aktietips upp där man minst anar det. I kvällspressen, i brevlådan, på flyget eller i mobilen. ‘Missa inte börsuppgången!’ ‘Bli rik till våren: Analytikernas aktietips’ eller ‘Aktieproffsens HEMLIGA favoritlista’. Känner ni inte igen det? På samma sätt, när börsen dalar, så ropas kriserna ut – ‘Sälj allt!’, ‘Sitt inte med svarte Petter’. Risken är naturligtvis att småspararna, på psykologiska grunder, hoppar på tåget efter en längre tid av börsuppgång och hoppar av när det börjar gå ned.

Det finns fem enkla regler för aktiesparande som var och en som vill pyssla med detta bör känna till. Dessa regler ökar sannolikheten för en god portföljutveckling på lång sikt. Reglerna skiljer sig inte mycket från regelboken för framgångsrik travtippning:
  • Förstå vad det är du köper.
  • Håll dig informerad.
  • Investera regelbundet.
  • Spara på lång sikt.
  • Sprid ut dina risker.
Det är fem regler som är mycket enkla att komma ihåg men svåra att tillämpa eftersom många aktiesparare saknar ordentlig kunskap och låter sig påverkas till köp vid oturliga tillfällen i börscykeln.

Du kan också gå steget längre och anamma de råd som ges i en bok jag vill rekommendera. 'The Intelligent Investor' är en bok utav Benjamin Graham, publicerades i sin första upplaga redan 1949. Därefter har boken släppts i nya uppdaterade versioner, men dock har Graham:s bok alltid funnits i grunden. Warren Buffett har kallat Graham:s bok The Intelligent Investor för ‘den överlägset bästa boken om investering som någonsin skrivits’.

Det är helt enkelt så att ekonomi fungerar i grunden på samma sätt. Det finns inga ‘nya ekonomier’ som inte måste hålla sig till fundamentala finansiella regler, se på IT-bubblan inte minst.

Enligt Graham:s bok bör du investera enligt nedan regler, även de enkla att lära sig. Du bör alltså lära dig att tolka enkel finansiell information som finns i årsredovisningar och delårsbokslut innan du investerar.
  • Handla inte med småaktier. För att minska risken bör man undvika mindre företag, dessa är ofta känsligare för tillfälliga svängningar på marknaden.
  • Starka finansiella muskler i bolaget. Nuvarande tillgångar ska vara åtminstone 2 gånger så stora som nuvarande skulder. Långfristiga skulder ska inte vara större än omsättningstillgångarna minus kortfristiga skulder.
  • Bolaget ska ha redovisat vinst varje år de senaste 10 åren.
  • Bolaget ska ha gjort aktieutdelning utan avbrott de senaste 20 åren.
  • Åtminstone en tredjedel ökning av vinst per aktie de senaste 10 åren. Beräknas med 3-års medel i början och slutet av perioden.
  • Måttligt P/E-tal. Enligt Graham ska man inte betala mer än P/E 15.
  • Priset ska inte vara mer än 1,5 gånger tillgångarna, men ett P/E-värde under 15 kan tillåta priset att vara högre.

Goda råd från Benjamin Graham som gäller även idag. Lyssna hellre till dem än kvällspressen.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Och vill du veta vilka svenska bolag som möter kriterierna vänder du dig till Lundaluppen ;-)

    SvaraRadera
  2. Så sant. Lundaluppen besöker jag ofta. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg