Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Dödskors für alle

Jag hamnade i en diskussion kring investeringsstrategi på en fest i lördags. Jag pratade om det så kallade dödskorset som uppstod i mitten av juli och att jag då klev av alla positioner i aktier. Det har varit lyckosamt. Men motargumentet jag mötte var att 'om det nu är så, varför gör inte alla så?'. Jag blev svaret skyldig. Ja, varför agerar inte alla på ett dödskors - om det nu fungerar? Jag vet inte - men vad jag kan se ur historisk synvinkel så fungerar det ganska väl.

Att titta på en långsiktig trend så som 50-dagars medelvärde i kombination med 200-dagars medelvärde är inte direkt kärnfysik utan mer sunt förnuft. Att så som en vanlig svensk som sparar i svenska aktiefonder eller aktier enbart inneha aktier då den långa trenden är gynnsam tror jag absolut hade varit det bästa för alla som har ett begränsat intresse av att ägna sig mycket tid åt sina investeringar. I grafen ovan så är det bara att sälja och köpa i närheten av 'skärningen' mellan MA-50 och MA-200. Vanligtvis ska man inte agera för snabbt utan avvakta tills riktningen på MA-50 är tydligt uppåt eller nedåt. Denna enkla metod skulle spara många surt förvärvade slantar åt Svensson där ute i stugorna. Metoden kallas ibland för 'KISS' så som i 'Keep It Simple, Stupid'.

Intressant är att notera att i grafen finns bara 2 säljsignaler och 1 köpsignal. Det är få affärer som behöver göras vilket både är billigt och enkelt.

Så, varför gör inte alla så? Agerar på dödskors som är nedåt eller guldkors som är uppåt? Kanske för att det är för enkelt. Inga experter eller förståsigpåare förespråkar något så simpelt. Och banker och finansinstitut vill helst inte höra alls på det örat då de helst vill hålla igång handeln med courtage och avgifter.

Grafen ovan finns här. Följer man modellen ovan är man inte inne på börsen just nu utan har sina pengar någon annanstans - att amortera är en möjlighet och ett sparkonto en annan. Våghalsen handlar med instrument som går upp när det går ned, så att säga, men det är inget jag rekommenderar.

Varför inte prova? Är du tveksam så prova med en mindre slant.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Intressant, jag kommer troligtvis prova en sådan här strategi framöver. I dagsläget är alla mina pengar "låsta" i aktier (jag ligger fullinvesterad) eftersom jag inte sålde av innan nedgången. Jag får surt vänta på en uppgång och samla likvider under tiden...

    Mvh //Ekonomisk Trygghet

    SvaraRadera
  2. Jag tror att folk är för rädda för att missa en uppgång om det nu skulle vara så att dödskorset inte den gången innebär fortsatt nedgång. Men som du säger , med lite sunt förnuft så tar man risken att missa en mindre uppgång för att säkra sina tillgångar.

    SvaraRadera
  3. Varför gjorde inte Per P så år 2000 och år 2009?

    SvaraRadera
  4. Nu fattar jag vad det går ut på. Intressant.

    SvaraRadera
  5. När inföll dödskorset? Svårt att se i grafen.
    Du skriver "Vanligtvis ska man inte agera för snabbt utan avvakta tills riktningen på MA-50 är tydligt uppåt eller nedåt." Men den här gången ser det ut som det var viktigt att agera snabb. Eller?
    Kanonblogg!

    SvaraRadera
  6. Vilket program använder du för att enkelt räkna ut dessa kurvor?

    SvaraRadera
  7. Mycket intressant! Hur ofta har du agerat på sådanahär kors och har du någon uppfattning om resultatet jämför med om du legat kvar på börsen? Verkar vara ett stort intresse. Vågar vi hoppas på ett uppföljande bloginlägg? :-)

    SvaraRadera
  8. Ser ut att vara sälj-kors även 3 juli 2006, följt av ett köp-kors 18 september 2006. Hur ser du på detta tillfälle?

    SvaraRadera
  9. Hej och tack, alla glada. :)

    Jag skrev ett nytt inlägg för att svara och kanske förklara mer.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg