Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Avstressad privatekonomi

Att inte längre leva från lön till lön - detta koncept är en form av buffert som du bygger enligt principen att pengar du får 'över' denna månad blir en tillgänglig summa pengar du kan budgetera med för kommande månad. Att arbeta med konceptet 'You need a budget' är lösningen.

Men hur gör du om du inte får det att gå ihop idag? Du får inga pengar över utan oavsett hur hårt du anser dig hålla i dina stackars slantar så går det jämnt skägg eller till och med minus varje månad? Inte behöver man vara någon slarver för att ha en ansträngd privatekonomi.

Intressant är dock att notera att MAJORITETEN av det svenska folket lever just på detta sätt - från lön till lön - oavsett storleken på inkomst. Så att önska sig en högre lön eller en slant extra i bidrag löser inte det fundamentala problemet som är hur man TÄNKER kring sina pengar.

Det kan kännas hopplöst om det inte går ihop - pengarna räcker inte hela vägen. Hur ska jag, som redan gjort allt vad som är möjligt, kunna sluta leva från lön till lön och bygga en månadsbuffert? Jo, det handlar om att i grunden ändra sitt sätt att tänka kring pengar - att du inte en endaste gång längre ska leva på marginalen. I dina framtida privatekonomi är inte noll kronor längre noll kronor utan dina budgeterade utgifter är detta. Om du på ditt konto har mindre än så ligger du på minus. Och det finns bra två sätt att åstadkomma detta och det är att minska dina kostnader eller öka dina inkomster - inga andra står till buds. Beklagar.

Du måste göra din budget i balans - det är det enda sättet. Pengarna ska räcka till allt i den budget du gör. Kraften i att skriva ned sina planerade utgifter och verkligen försöka hålla dem är inspirerande, motiverande och nyckeln till att lyckas. Och du ska inte arbeta med den en gång per månad utan helst varje dag - registrera kvitton och utgifter direkt när de kommer.

Inte sagt att det behöver vara lätt att lyckas, snarare kan det vara riktigt svårt. Men oavsett vad det gäller i livet - om du verkligen bestämmer dig för att lyckas med något svårt - att sluta röka, börja motionera eller få ordning på din privatekonomi - så kommer du att fixa det. Men om du INTE börjar göra något annorlunda kommer heller inget att förändras. Om det så tar dig ett år eller två år spelar ingen roll. Det är först när man ger upp som man misslyckats. Inspireras här att bygga buffert.

En av vinsterna med att skaffat sig en buffert är att inte längre behöva synkronisera sina betalningar med när lönen kommer in på kontot eftersom det redan finns pengar nog att ta av. Inspiration till att lyckas finner du i YNAB:s forum - ett exempel är det här. För dig som skaffat YNAB vill jag rekommendera de online-kurser som är kostnadsfria att deltaga i. Du bör också läsa den här online-boken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag tycker nästan det är skrämmande att inte fler personer har en så pass bra koll på sina pengar att man klarar av att leva utan att tänka på om man har råd med mat på bordet i sluten av månaden. Känns kanske som att det är dags att satsa mer på privatekonomi och tänket kring pengar redan i skolan.

    SvaraRadera
  2. Privatekonomi borde vara ett prioriterat ämne i skolan. :)

    SvaraRadera
  3. ..trenden har väl uppstått i våran välfärd och bekymerslösa liv utan någon krav eller behov för planering...finns väldig få som spar pengar till nyförvärv nuförtiden, det mesta fås på kredit och alla butiker har en eller annan form för finansering av sina produkter..skulle vara intressant att se vad svensken betalar i rentor på allt som han belånar. Trodde nästan att det var komedi först när jag såg den populära tv såpan om folks privat ekonomi...tyvärr så är det realitet för stor en del av befolkningen vilket är skrämmande...

    SvaraRadera
  4. Har du hakat upp dig eller? Vad har du egentligen för koppling till You Need a Budget?

    SvaraRadera
  5. Gillar din blogg mycket, men hur många gånger skall du nämna "You need a budget"? Antar att du får betalt per gång?

    SvaraRadera
  6. Lisa, jag hade inte rekommenderat programmet om jag inte tyckte att det var revolutionerande. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg