Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Ett långt liv i lycka

Att pensionsspara eller inte? Den frågan ställer sig Stockman i ett inlägg efter att en god vän till honom dött alldeles för tidigt i livet.

Ingen borde få dö ung - livet är orättvist. Barn dör. Ungdomar dör. Deras föräldrar hade om de kunnat bytt med dem utan att tveka. Men det fungerar ju inte så.. tyvärr.

Med all respekt för denna tragiska händelse och alla andra onda, bråda dödar, så är ju frågan motiverad. Ska jag pensionspara eller inte? Låsa mitt kapital för en framtid som kanske inte kommer? Ni kanske redan nu ser var min åsikt lutar?

Jag skriver i ett tidigare inlägg om varför jag inte sparar till pensionen, åtminstone inte inriktat på att låsa pengarna. Självklart vill jag bli gammal som gatan (fast frisk i knopp och kropp). Men jag har insett vad många i min ålder gör - att tiden springer iväg fortare än en löning. Livet är inget projekt där det går att diktera villkoren, det gäller istället att hinna med vad som hinnas önskas.

Sanning nummer två är också att vi inte är samma människor hela livet igenom. Tänk själv bara fem eller tio år tillbaka, så mycket annorlunda person man blivit. Intressen, idéer och livserfarenhet gör att man reviderar saker och ting. Så vad jag vill idag gäller troligen inte om tio år. Dessutom kan mycket hända på vägen som kullkastar planerna.

Den dagen du förhoppningvis går i pension - då måste hela vägen dit varit något värt att komma ihåg. Jag önskar dig ett långt liv i lycka..

Kommentarer

  1. Väldigt intressant. Jag har funderat mer än en gång på hur man egentligen bör spara till pensionen. Nu sparar jag 300:- per månad i någon form av pensionsspar, men egentligen kanske det är bättre att spara i någon annan form. Det känns mest som om jag pensionssparar för att man "ska".

    SvaraRadera
  2. Jag sitter faktiskt och filar på ett inlägg som delvis handlar om pensionsspar. Jag sparar inte, vilket antagligen inte är en jättestor chock, och jag har inga planer på att börja heller. Jag vet alldeles för många som har avlidit innan de gått i pension och det känns inte rätt för mig att binda upp pengar som jag sedan inte kommer åt när jag kan ha så mycket mer nytta av dom nu. Klart jag vill ha råd att leva ett bra liv om jag fortfarande lever vid 70 (har inga som helst planer på att gå tidigare från jobbet, tvärtom)men det går ju att lösa på andra sätt.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg