Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Pensionspengar i vila

Jag har en slant i en fondförsäkring som en tidigare arbetsgivare betalat in. Dum som jag varit har jag inte tittat till den alls under åren. Men nu var det dags!

Efter en ganska blygsam avkastning under de senaste åtta åren så bytte jag idag fonderna i den till en portfölj som innehåller enbart aktiefonder och innebär 20% Sverige och 80% utland:

Sverige
SGF/Enter, Swedish Equity 16%
Lannebo Småbolag 4%

Nordamerika
SGF/GAMCO, US All Cap Value 10%
SGF/Wellington, US Large Cap Growth 14%
Merrill Lynch US Basic Value 7%

Europa
SGF/Goldman Sach European Equity 23%
Fidelity, European Aggressive 7%

Japan
SGF/JP Morgan, Japanese Equity 6%

Asien ex. Japan
SGF/First State, Pacific Equity 5%

Tillväxtmarknader
Morgan Stanley, Emerging Markets 8%

Vad tror ni om denna fördelning på mer än 10 års sikt?

Kommentarer

  1. Jag tror du gjort rätt. Kanske inte alla valen är de jag skulle ta. Men jag får så dåligt samvete för du har ju gjort något jag sagt åt mig själv att göra i många år nu. Får nog ta och skärpa till mig! :)

    SvaraRadera
  2. Ja, inte är det fel i att få eld i baken av att läsa bloggar. :)

    SvaraRadera
  3. 8% emerging markets? Väldigt lite. Själv har jag ca 80% i denna del:)

    SvaraRadera
  4. Hej anonym, hur ser din fördelning ut? :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg