Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Nya Kassaboken


















'Kassabok' och 'Excel' har visat sig vara en populär sökordskombination för att hamna här på sidan. Jag har ju visserligen Lånekarusell och ÜberExcel att ladda ned här men har saknat en helt, vanlig kassabok. Men inte längre!

Här kan du ladda ned 'Nya kassaboken' i formaten 2007 eller 97 för Microsoft Office. Den senare filen fungerar även i 'fria' Officepaket. Förhoppningsvis finns det inga buggar i dessa ark men jag blir väldigt glad om någon hittar eventuella fel. Filerna är så klart virusfria.

Funktionerna är enkla. Du definierar ett antal konton (max 5) och kategorier (max 26) och sedan är det bra att mata in allt du shoppar loss på.
Ni kan självfallet rocka loss hur mycket ni vill för egna syften. Att föra kassabok är en bra vana - rekommenderas.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

Kommentarer

  1. Kassabok känns väldigt seriöst men är det inte väldigt tidsödande?

    SvaraRadera
  2. En ting är ju om du förer bok för dig själv (tidskrävande,men du har valt det själv), men hur får du med resten av familjen?

    SvaraRadera
  3. Lyckan 7, det är det men samtidigt är det väldigt bra för att analysera sitt konsumtionsmönster.

    Grön, för egen del för jag bok för mina egna utgifter. Men varför inte dela kassabok med familjen?

    SvaraRadera
  4. Skriver själv kassabok och tycker det är väldigt skönt att kunna få en översikt av vad man köper och var det eventuellt "rinner" ut pengar.

    Är verkligen att rekommendera om man vill ha mer koll över sin ekonomi. :)

    SvaraRadera
  5. kämpar ff med min kassabok, är ju ett bra redskap OM man skriver i sina siffror, brukar gå bra första dagarna i månaden, sen så vips glömmer jag o sen är det inte kul o fortsätta. Har du nåt bra knep för min lättja? Ha en bra dag

    SvaraRadera
  6. Destinationsmiljonär, jag tycker precis så som du! :)

    Ekonomisanering, du beskriver det stora dilemmat med kassaboksföring - disciplinen. Men egentligen ser jag kassaboksföringen som ett sätt att komma åt kostnadsmönstret. Hittar man bara dumheterna och gör något åt dessa så går det fint att lägga av med kassaboken igen. Men det är ungefär som att städa - du gör det då och då för att hålla rent.

    SvaraRadera
  7. Eller om man vill göra det direkt på webben med en enkel och gratis kassabok online.

    SvaraRadera
  8. Har försökt för kassabok flera gånger men alltid fått ge upp. Nu har vi gått över till att försöka spara kvitton... Sammanställer dem i slutet av månaden för att se vart pengarna tar vägen. Första månaden blir "som vanligt" med en massa extra. Sedan tänker man mer och mer på vad man handlar. Det är ju när man ser klumpsummor efter en hel månad som man får sig en tankeställare.
    Gör detta då och då när vi märker att pengarna bara rinner iväg igen...

    SvaraRadera
  9. Har försökt för kassabok flera gånger men alltid fått ge upp. Nu har vi gått över till att försöka spara kvitton... Sammanställer dem i slutet av månaden för att se vart pengarna tar vägen. Första månaden blir "som vanligt" med en massa extra. Sedan tänker man mer och mer på vad man handlar. Det är ju när man ser klumpsummor efter en hel månad som man får sig en tankeställare.
    Gör detta då och då när vi märker att pengarna bara rinner iväg igen...

    SvaraRadera
  10. Småbarnsmamman, huvudsaken är att man hittar det sätt som fungerar. :)

    SvaraRadera
  11. Vad ska men egentligen skriva in under "utgifter?"

    SvaraRadera
  12. Hej Per,

    Skulle du möjligen kunna maila över en kassabok som innehåller lite mer data så att jag förstår hur den är uppsatt...

    Nu vet jag inte vad som ska vart.
    info@slut-pa-pengar.nu

    SvaraRadera
  13. Hej,
    på flik 'Översikt' namnger du konton och kategorier i kolumn B.

    På månadsflikarna dyker konton och kategorier upp. Du matar sedan in datum, namn på utgift och från vilket konto beloppet dras.

    SvaraRadera
  14. Trevligt!

    Använder själv en något enklare anpassad till mina behov.

    Har valt lägga saldot på respektive konto högst upp på sidan med låst rad. Utgifterna har jag på separat sida där kolumnen övrigt är den enda jag behöver redogöra utgifter i då övriga är de fasta.

    Jag försöker agera efter modellen
    fasta utgifter + mat 50%
    spara/investera 30%
    kläder,resor,nöjen 20%

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg