Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Investera i sig själv

Känner du igen ett fetknopp?

Vad är pengar eller ekonomisk frihet värd om jag dör i förtid av fetma eller kanske en hjärtinfarkt?

Jag måste tillstå att jag inte förstår mig på de människor som inte försöker att motionera och äta hyfsat rätt. Det är ju en av de allra bästa investeringarna som går att göra?

Ursäktarna är den värsta sorten. Det är de som klagar över att motion är jobbigt och att man kan bli svettig. Samtidigt som de säger sig vilja slippa vara feta och orörliga. Tala om att ljuga för sig själv.

På mitt jobb så finns det tre damer. Ja, eller möjligen tanter. De är visserligen i åldrarna runt trettio och upptill fyrtiofem. Alltså relativt unga, kan tyckas. Däremot så är de samtliga stora som hus, rejält fetlagda och helt utan kondition. De äter också både mycket och ofta skräpmat samtidigt som de väljer hissen och åker bil till jobbet. Att röra på sig är bara jobbigt medan att sitta i soffan på kvällen och se alla såporna - det är helt i sin ordning i sällskap med chips och dippa.

De här damerna är feta av två anledningar - de är lata och de tuggar ofta och mycket. Allt det här snacket om gener och ämnesomsättning är bara dåliga ursäkter. Det ÄR jobbigt att motionera. Det ÄR gott med godis och kakor. Jag håller med om det. Men att äta lite mindre och ta en promenad? Icke då.

Det är inte så att jag nedvärderar de här tjejerna, det är snarare så att jag bekymrar mig för dem och önskar hett att de skulle ta tag i sina liv. Däremot är det så att samhället ofta ser på fetlagda människor så som mindre värda och kanske mindre begåvade. För om du inte har respekten för dig själv - vem ska då ha det?

Pengar på banken, ett normalt midjemått och ett starkt hjärta - tre bra investeringar!

Kommentarer

  1. amen to that! Ibland är det dock svårare än man tror, men ingen annan kan beskyllas om man har vikt problem. Jag har en vän som är jätte smal. Många kommenterar hans utseende, Gud vad smal du är säger folk! Sist någon sa så var en fet tjej. Då kontrade han med att säga och gud vad du är tjock. Då vart hon jätte ledsen...

    SvaraRadera
  2. Man ser ju ut som man gör - lång,smal,krokig eller rödhårig! Men att skaffa sig högt blodtryck och taskiga levervärden helt frivilligt - märkligt..

    SvaraRadera
  3. Alla har olika förutsättningar i livet, genetiskt, ekonomiskt osv, men i slutändan är det upp till var och en att ta hand som sig själv och sin kropp.

    Tyvärr kommer det alltid finnas folk som inte har motivationen att hålla sig i form för hälsans skull!

    SvaraRadera
  4. Genetiskt säger 90%, dålig karaktär säger jag..

    SvaraRadera
  5. Jag personligen tycker man ska njuta av livet goda saker så länge det inte går till extrem överdrift. Jag sjäv äter allt, ofta och mycket =)
    Detta kompenserar jag genom att även träna vädligt mycket.

    Ska jag vara helt ärlig så blir det nog lite för mycket chips och godis under veckan. Det syns kanske inte på utsidan men insidan måste ju må bra också....

    SvaraRadera
  6. Håller med fullständigt, jag har en kollega som nästan dagligen klagar över sin vikt och att han snart, snart skall ta tag i att börja cykla, äta rätt osv.

    Denna klagolåt har jag nu hört i fyra år och häromdagen blev jag så trött på det så jag sa till honom att typ "du bara snackar och snackar men ingenting händer, om du la lika mycket tid på att göra något åt det som att snacka om det så hade det inte varit något problem.

    Detta var inte helt populärt men skitsamma. Jag får ta den smällen.

    Tack för ett bra inlägg!

    SvaraRadera
  7. Jag kan hålla med till vis del. Visst är det inte bara gener som spelar roll om man blir tjock eller inte. Men tex skulle jag äta en påse med godis går jag upp i vikt massor. Äter min man 100 påsar med godis så gå han inte upp nästan någonting alls. Alltså beror det till viss del på gener, men självklart är det ingen ursäkt. Skillnaden är att min man kan springa 5 min och har gått ner allt han ev ha samlat på sig under flera år medan jag måste träna i kanske 2-3år för att nå den vikt jag vill. Visst jag har massor mer att ta av så det är inte så konstigt att det tar tid.

    Samtidigt känns det som vi har väldigt olika förutsättningar att hålla oss smala. Min man kan sluta dricka läsk och blir trådsmal medan jag skulle vara tvungen att kämpa varje dag resten av mitt liv för att hålla mig smal.

    Så gener spelar roll, men inte hela rollen. Samhället har även en stor roll och kass självdisciplin (det har jag). Mina föräldrar har dåliga matvanor kanske inte så konstigt att jag också har det?

    SvaraRadera
  8. Mmm - men jag tror inte man ska fixera på vikt och disposition utan snarare att äta rätt och motionera. Det är inte en fråga kring utseende utan mer om hälsa och ett lång liv i ekonomiskt oberoende. :)

    Även en smal person som äter fel får kan få kranskärlsproblem och hög kolesterol.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg