Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Roten till det goda

Familjen Pennings hem har vissa flagor efter hårt nyttjande. Vi tokrenoverade kåken innan barnen kom, men sedan dess har det inte bättrats på någonstans. Ni som har mindre barn vet att slitaget på bostaden är en aning högre än när bara vuxna härjar runt - undantaget inomhusrökare, kanske.

Jag känner en familj som valde att vänta med all renovering tills barnen var stora nog att kunna krävas på skadestånd. Men eftersom Casa Penning förhoppningsvis ska avyttras i en inte alltför avlägsen framtid så har vi bestämt oss för att fräscha upp lite på sina ställen. Några barnrum med hårt slitna tapeter och en liten toalett ska fixas till - och för första gången någonsin så ska inte Per och hans fru göra det själva!

Den här gången blir det en målerifirma som får ynnesten att göra jobbet. Detta tack vare ROT-avdraget. ROT är en märklig förkortning av Reparation och underhåll, Ombyggnad och Tillbyggnad och möjliggör det för 'vanligt folk' att anlita hantverkare med flera utan att betala svarta pengar. 50 procent av arbetskostnaden är avdragsgill och fungerar numera så smidigt att du som anlitande part endast betalar just hälften - målaren begär avdraget själv och resten hanterar du via deklarationen.

Skatteverket skriver om ROT-avdraget här medan hemsidan Rotavdrag innehåller än mer läsning i ämnet.

Jag och frun brukade skoja om att den enda person vi betalat 'vitt' under renoveringen var sotaren. Numera så kan jag inte se en enda anledning att anlita svartjobb. Nu kan jag begära garanti på jobbet, få en offert med beskrivning och dessutom kan jag klaga om jag inte är nöjd med utfallet. Alla svartjobb har i princip RH-garanti (Runt Hörnet). Och prislappen blir densamma, på ett ungefär.

Konkret talar vi om en arbetskostnad för vårt lilla projekt på ungefär artontusen kronor. Hälften av det är nio lappar. Och skillnaden är ju så påtaglig att för det oreducerade beloppet hade vi inte genomfört det här alls. Eller så hade vi använt ett par helger och alla kvällar i veckorna emellan och slitit med jobbet själva. Och allt jobb i hemmet som du gör bör räknas som jobb det med - du måste sätta en egen prislapp på din tid, vad du anser den vara värd.

Kommentarer

Populära inlägg