Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Väskan i februari

Här i Skåne är det nu sådan vinter som just kallas 'Skånsk vinter'. Temperaturen ligger runt nollan, det blåser snålt från havet och den fuktiga vinden tränger innanför kläderna och får en att huttra. Men snart är våren här!

Det är lite si och så med börsen och har så varit hittills i år. Mina egna innehav har inte utvecklats uppåt utan nålen har stått och darrat runt nollstrecket. Och till viss del har jag vidtagit åtgärder. Jag beklagar att jag inte uppdaterat aktielistan här vid sidan - det är hög tid.

I min huvuddepå, som huserar hos AktieDirekt, har jag i dagsläget två fonder - Skagen Global och Skagen Kontiki och utgör ungefär 12 procent av depåns värde. Bland aktierna är de största innehaven Skistar, Oriflame, Öresund, Orc Software, Hakon Invest och Astra Zeneca. Bland de medelstora innehaven finns Axfood, Avanza och Kappahl. Utöver dessa finns det mindre innehav i Aker, Fortum, Investor med flera - totalt 24 olika aktier. Det här är den portfölj jag aktivt förvaltar, även om det är få affärer jag gör.

I min Avanza-depå har jag nu sålt av mitt Avanza Zero-innehav och istället köpt Stockpicker J.F. Commodity Energy Fund och Stockpicker Norden Aktiv. 2010 blir enligt min mening ett år då aktivt förvaltade fonder kommer att prestera bättre indexfonder.

I den lilla depån, som finns hos AktieInvest, sparar jag månadsvis i deras aktieportföljer som heter Tillväxt respektive Dyrgripar. I den senare finns bland andra Warren Buffetts bolag Berkshire Hathaway. Här tittar jag sällan in utan låter det sköta sig själva - tills vidare.

När det gäller PPM så har jag fått kalla fötter och helt valt att gå ur risk och ligger just nu etthundra procent i Länsförsäkringar penningmarknadsfond. Först när magkänslan och utsikterna ter sig bättre kommer jag att förändra här.

Ja - så ser det ut i dagsläget. Kommentera gärna.

Kommentarer

  1. Måste vara jobbigt att hålla koll på allting tycker jag, 24 aktier + två depåer med fonder (aktieinvest kan man väll se som fond).

    Håller du koll på företagen som finns i dina fonder också eller du litar helt på förvaltarna?

    SvaraRadera
  2. Zed, det har tyvärr svällt lite väl. Hur många aktier anser du vara väl avvägt?

    SvaraRadera
  3. Tjena Per!

    Intressant inlägg. Hur kommer det sig att du har depåer hos tre olika mäklare?

    När det gäller det här med många aktier i portföljen.. Ja, det blir ju säkrare på det sättet. Jag kör på lite färre aktier i depån och tar ju därmed en lite större risk - men ökar också chanserna till snabbare och högre värdestigning.

    SvaraRadera
  4. Hej Tobias!
    Jo, jag började spara hos AktieDirekt. Sedermera ville jag spara i Avanza Zero till både familj och barn, så då blev det en depå där. Slutligen så efter att blivit medlem hos Aktiespararna så valde jag att 'prova' deras färdigkomponerade portföljer.

    Det lutar åt en åtstramning i min AktieDirekt under 2010 - dock med sans. :)

    SvaraRadera
  5. "2010 blir enligt min mening ett år då aktivt förvaltade fonder kommer att prestera bättre indexfonder."

    Käre Per, du vet väl ändå att detta inte är möjligt? Eftersom fondförvaltande är ett nollsummespel runt "index" och aktivt förvaltade fonder har högre avgifter kan endast en minoritet av aktivt förvaltade fonder slå en indexfond under ett givet år.
    Tyvärr så är det inte samma fonder som ingår i denna minoritet år från år...

    SvaraRadera
  6. Wimsey, om så är fallet så är det inte det första misstag jag begår. Tiden får utvisa om jag var tursam. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg