Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Håll i kosingen

Hur ser ditt långsiktiga sparande ut?

Familjen Pennings fonder består idag av tre stycken och de utgör ungefär tio procent av det totala sparandet - Skagen KonTiki, Stockpicker Norden Aktiv och J.F. Commodity Energy Fund. Ja, barnens sparande ligger i Avanza Zero för hela slanten, dock.

Jag blir själv lite lätt illamående när jag läser hur fondförvaltare skor sig på Svenssons sparande. Och även om du inte sparar i fonder så är ditt PPM-sparande helt och hållet inlåst i dylik förvaltning. Att det är möjligt att tjäna stora pengar utan nämnvärd risk på vår bekostnad är egentligen otroligt.

Tydligen får vi leva vidare med PPM eftersom vi svenskar inte klarar av att förvalta våra tillgångar själva. När det gäller ditt övriga sparande så rekommenderar jag dig att läsa det här, det här samt det här. Det är enkel läsning men kanske skakar det vissa av oss i sina grundvalar?

Att veta hur man bör spara är inte lätt. Men du kan ju alltid läsa den här listan för att bilda dig en uppfattning kring hur just din sparstrategi bör se ut.

Min egen grundtes när det gäller sparande är att 'alla vill ha mina pengar'. Mycket enkelt - jag utgår alltid ifrån detta. Det finns ingen välgörenhet och inga fringisar. Alla vill sko sig på mig och mitt kapital. Men det räcker ju att du läser på bara lite grand, så har du redan utmanövrerat de flesta av lycksökarna.

Vi är ju troligen på väg uppåt i konjunkturen och med en sådan så kan jag garantera att banker och finansinstitut kommer att paketera nya fina produkter som de vill sälja till dig. Men i vilka andra sammanhang köper vi något utan att veta vad det är? Nej, gör det lätt för dig - investera i det du begriper dig på. Och om du orkar lära mera - utnyttja dina nya kunskaper. Har du en kapitalförsäkring, exempelvis? Vem gav dig rådet att skaffa en sådan? Läs gärna den här artikeln och fundera lite på om det här är rätt för dig.

Vad vill du investera i? Vilken etik och moral vill du ha med? Personligen så spelar detta stor roll för mig. Så jag försöker att hålla mig ajour med hur investeringarna placeras. Dessutom så spelar andra former av etik också roll.

Kommentarer

  1. Jag har kapitalförsäkring och är nöjd med det. Har räknat på det själv och har kommit fram till att jag tjänar på det. Därför skulle det vara intressant att veta exakt hur "Frans" räknar.

    Sen är det oftast svårt att kommentera hos dig, felmeddelande hela tiden.

    SvaraRadera
  2. Hej Sofia! :)
    Själv tycker jag att artikeln är ganska tydlig kring vilka nackdelar som finns med en kapitalförsäkring.

    Trist om kommenteringen fungerar dåligt. Ska se om jag kan fixa till det.

    SvaraRadera
  3. Inte dags att köra lite Kinafonder?

    SvaraRadera
  4. Kanske det - är en aning försiktig dock för stunden. :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg