Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Den största gåvan

En del människor stiger ur sängen på morgonen endast av den anledningen att de inte avled under natten.

Så skrev bloggaren Kerla i sina tankar då jag först upptäckte denna. Och visst är det ofta påtagligt hur lite tacksamhet jag visar att jag av livet erbjuds en helt ny, fräsch dag - varje morgon. Det är definitivt en gåva som jag borde förvalta bättre.

Det är lätt att tjata sig trött om att fånga dagen, carpe diem. Alla har ju hört det här till leda. Men om vi nu när vi slår upp de ljusblå på morgonen och kan känna att den nya dagen är en gåva som inte är självklar - då slänger vi nog heller inte bort den genom att sucka över den, allt jobb som ska göras under den, att vädret är dåligt eller att vi önskade att den var över. För vem vill ge oss en ny gåva om vi inte blev glada för den förra?

Visst, det är filosofiskt och inte direkt rationellt att resonera så här. Men alla knep som gör att du, när dagen är över, känner att idag, det var en bra dag - är de inte värda att pröva?

Stockman, som driver en ekonomiblogg, är så som jag begripit en natursjäl som ägnar mycket tid i skog och mark. Han skriver om ekonomi men knyter allt som oftast in till sina resor eller naturupplevelser, vilket ger en intressant blandning av sådant som är av vikt, men av olika skäl. Jag tror att djupt inne i vår så utvecklade och rationella hjärna finns en liten, liten uråldrig bit som ropar efter att få uppleva naturen, så som den en gång gjorde. Och om den bara fick det, så skulle den belöna oss med välbefinnande, ro i själen och kanske en större andlig förståelse - något den moderna människan tycks sakna oändligt mycket av.

Vi människor är mycket mera uråldriga varelser än moderna. Vi behöver nog lite till mans lyssna mera till vad vår kropp och själ ber om än vad vårt tänkande medvetande kräver av oss.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Kommentarer

  1. jag har tillbringat hela min uppväxts semestrar i Lappland..UNDERBART.

    SvaraRadera
  2. Det var vackert skrivet.
    Idag har jag passat på att cykla Mountainbike i 3 timmar.

    SvaraRadera
  3. Lappland. Där skulle jag vilja vandra. :)

    Tre timmar cykel? Det låter härligt.. och skrämmande. ;)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg