Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Man eller mus?

Så länge du springer i hamsterhjulet, så är allt lugnt. Då har du en inkomst.

Men kan du kliva av? Var får du då dina pengar ifrån?

Detta är en aspekt av arbetslivet. Varför är det så att vi har så djupt inrotat i oss att vi tjänar våra pengar baserat på hur mycket tid vi lägger ned? Du kanske jobbar åtta timmar om dagen? Och tjänar 200 kronor i timmen? Då tjänar du ju 1600 riksdaler per dag.

Men om du vill tjäna mera - vad kan du göra då? Jo, traditionen erbjuder dig tvenne ting:

Arbeta fler timmar
Förhandla dig till en högre lön

Båda dessa har sina begränsningar. För det första har du bara 24 timmar per dygn - du kan endast jobba upptill ett visst antal timmar. Du får helt enkelt mindre antal timmar över till 'ditt liv'. För det andra så kan du göra karriär och få en högre lön för ditt arbete. De flesta företag budgeterar ändå för hur mycket du på sin höjd kan tjäna. En tjänsteman kan kanske nå 40 000 kronor i månaden utan personalansvar?

Många väljer att starta ett eget företag för att på något sätt överbrygga de svårigheterna som nämns ovan. Likväl sitter de allra flesta av dessa fast i samma problematik - du får betalt per tidsenhet. Det kanske till och med blir fler arbetstimmar med lägre timersättning?

Om du vill tjäna mycket pengar men vill ha mer tid över? Fungerar det? Ja, men inte enligt gängse principer. Aktiv inkomst måste bytas mot passiv inkomst. Ett vanligt lönearbete tar dig inte dit.

Du måste tänka Passiv inkomst om du vill nå ekonomisk frihet.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Självklart, men det är nog få förunnat att kunna hoppa av jobbtåget och ändå casha in 25.000 kr (efter skatt) i månaden utan att göra ett skit. Jag tror många drömmer sig bort och inte göra "någonting". Det blir till slut en sjukdom av att längta sig bort från jobbet.

    Själv har jag insett att jag mår ganska bra av att jobba, men kanske inte 40h i veckan. Jag har som mål när jag är 35år (dvs om 5 år) gå ner till 80%, dvs ledig måndagar. Rent ekonomiskt skulle jag kunna göra det idag, men har inget behov av det just nu. Det enda som talar emot att jag når detta mål är arbetsgivaren.

    Tack för bra blogg!

    SvaraRadera
  2. Hej 80Procent! Tack för din kommentar. :)
    Själv närmar jag mig 45 och skulle kunna tänka mig att jobba 50 % - har dock inte de finansiella musklerna ännu.

    SvaraRadera
  3. 50% hade förstås varit ännu bättre. :) Måste du göra sådan drastisk nedskärning då? Om du inte har de finansiella musklerna nu, varför då börja med 50% procent? Vad sägs om 90, 80 eller 70 procent?

    Jag är för dåligt påläst om vad du gör, eftersom jag inte letat bakåt i dina blogginlägg.

    SvaraRadera
  4. I nuläget så är det arbetsplatsen som är problemet. Men visst - jag har ju 'rätten' på min sida att gå ned i tid med barn under 12 år. Men då 'tappar' jag nog mycket av det roliga i mitt jobb.

    Du är en sån som twittrar? :) Aldrig begripit mig på det.

    SvaraRadera
  5. In the long run we´re all dead... ;-)

    SvaraRadera
  6. Jag vill förresten också tacka för en intressant och mångsidig blogg med många mogna och nyttiga (tankvärda) tankar. Tack!

    SvaraRadera
  7. Tack själv, Troi - jag läser din blogg sedan länge men är en ganska dålig kommentator. :)

    SvaraRadera
  8. Ja passiv inkomst är det som gäller. Get out of the rat race :)

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg