Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

H&M och marknaden

Intressanta dagar har det varit att betrakta hur marknaden har reagerat på H&M och kvartalsrapporten. Att just analytikerna - vilken samling detta nu egentligen är vet jag inte, men jag lutar åt apor och skrivmaskiner - hade högre förhoppningar på bolaget än vad som infriades är tydligt. Kursen föll därmed raskt och har fortsatt i den riktningen. Därutöver ger branschtidningar, banker och finansinstitut säljpråpåer och sänkta riktkurser. Som ett brev på posten så säljer också småsparare av sina innehav av ren rädsla att förlora pengar i 'kursnivån'. Det finns en lämmeleffekt vilket alltid gör att marknaden överreagerar.

Att ta råd utan att koppla det till sin investeringsstrategi och tidshorisont är som att spela på lotteri - det kan bli vinst men troligen inte. Lyssnar man i bloggosfären så tycker jag själv att de flesta har en sans och reson som marknaden i stort saknar.

H&M är mitt enskilt största aktieinnehav och blev än större i dagarna. Jag kan inte när det avser min investeringshorisont - som går bortom 10 år - se att bolaget inte är ett sunt innehav. Riktkurser, rekar och analytikernas 'oro' är inte ämnade för mig utan för de som aktivt tradar eller tar råd av en främling.

Vart börskursen går på kort sikt är relativt ointressant för mig. Om nu marknaden vill sänka kursen ytterligare och ta förluster så förändrar det inte bolaget i mina ögon. Något bra säljs helt enkelt billigare. Ökad vinst och ökad utdelning är det jag hör - inte analytikerkårens förväntningar.

Vinsten har för H&M ökat med 15 % och utdelningen med 14 % per år under de senaste fem åren. En utdelning på 9 kronor och 50 öre ger en direktavkastning på 4,4% -  vilket är utmärkt med tanke på ränteläget. Avser du att behålla i minst fem år är dagens köpkurs ett fynd, anser jag.

Inte många företag kan visa en vinst i H&M:s nivåer. H&M är ett starkt kort i en aktieportfölj även framgent.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

 1. Jag hade inte kunnat skriva det bättre själv. Det kan nog bli ett "tufft" halvår för HM med stigande bommulspriser och kostnader för it-system. På kort sikt kan HM vara mycket svagt, men på lång sikt är det en vinst.
  Dess bättre för de som har pengar att fylla på med.

  SvaraRadera
 2. Intressant och insiktsfullt. Det tycks vara tre saker som analytiker (och journalister) går bet om i senaste rapporten. Jag har skrivit lite om det på min blogg. Sedan har jag sprungit på en amerikansk retailer som ser riktigt attraktivt värderad ut och som jag har skrivit lite om. Har du någon erfarenhet av denna?

  // S

  http://scandinavianspruce.blogspot.com

  SvaraRadera
 3. Det är en fantastisk värdering på 4.5%!
  Bara hoppas den tillfälliga nedvärderingen fortsätter. Denna typ av chans i H&M dyker upp fåtal gånger per årtionde. Låt oss utnyttja detta =)

  Magiskt =)

  / mr G.

  SvaraRadera
 4. Skönt att höra att förnuftet råder. :)

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg