Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Vin och pina hindrar proppen

Det är med stor glädje jag kan konstatera att de ljuva, röda dropparna är hälsosamma. Och det beror inte minst på att jag föredrar dem både till vardag och helg. Ett litet glas rött är inte skadligt utan bara till gagn.

Vad kan rött vin göra för oss? Ja, till att börja med hjälpa oss med vikten.

Vin i kombination med motion minskar också risken för blodpropp. Vin är en god antioxidant – vin håller din kropp ung lite längre!

Den dagliga verksamheten i kroppens celler skapar en del slaggprodukter, så kallade fria radikaler. De angriper cellernas väggar och arvsmassa, och ökar därmed risken för en mängd sjukdomar.

Genom att tillföra kroppen ämnen som neutraliserar de fria radikalerna kan man bland annat förebygga åderförkalkning, diabetes, infektioner, reumatiska åkommor, Alzheimers sjukdom och cancer.

Rödvinets hälsobefrämjande egenskaper beror först och främst på att drycken innehåller fenoler och alkohol. Fenoler neutraliserar effektivt de fria radikalerna och är därmed ett av kroppens viktigaste konserveringsmedel.

Det är i sig inte nödvändigt att dricka vin med alkohol. Undersökningar har visat att druvsaft och alkoholfritt rödvin har samma fenolinnehåll som vin med alkohol. Grönt te, frukt, bär, grönsaker och olivolja har också högt fenolinnehåll.

Däremot har det alkoholhaltiga vinet en fördel, nämligen alkoholens gynnsamma inverkan på kolesterolet. Rödvin framställt av druvtyperna Cabernet Sauvignon, Pinot Noir och Merlot tycks ha en särskilt gynnsam sammansättning av fenoler. Lagring på ekfat ökar fenolmängden ytterligare.

Ett litet glas rött – livgivaren!

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

  1. Vad tycker du om Pinotage då? Med eller utan bonuseffekter. Café Culture är en personlig favorit! Det är ju dessutom en liten rolig historia om hur Pinotage-druvan uppkom. Sånt tycker jag är kul.

    SvaraRadera
  2. Aha! Nice! :)

    http://www.vinguiden.com/vintips/index.php?v=0804

    SvaraRadera
  3. Dricker just en Pinot Noir, amerikask sådan på lång ledigheten i mexiko. Måste säga att jag känner mig stärkt:-)

    Oskar

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg