Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Tjurskallig


Ännu en börsdag som visade framfötterna. Men nu börjar mina egna fötter kännas lite kallare. Vad är det som driver börsen just nu? Det börjar likna en lämmeleffekt, ett självspelande piano, perpetuum mobile driven av förhoppningar? Det rycker så klart i mitt köpfinger också från stund till en annan. Och då måste jag snabbt leta fram min medicin mot överilade handlingar - börsklimatet och mina fina glidande medelvärden.

Det finns dock en förändring som ter sig allt mer intressant, nämligen MA-100. Detta glidande medelvärdes riktning kan användas som en indikator för om blankning eller köp av aktier är lämpligt. Nu är MA-100 i princip horisontell vilket bara skapar frågor. Själv tycker jag att det hela är väldigt likt en så kallad tjurfälla - en uppgång i en långsiktigt fallande trend. Klicka gärna på bilden för en något större variant.

Det krävs ingen större begåvning i att se att världens finansiella problem inte är botade utan fortsatt ligger i respirator. USA har vunnit en ny medalj då de nu lyckats med att skaffa sig en större skuldbörda än landets bruttonationalprodukt, svensk tillväxt är på dekis och eurokrisen kvarstår oavsett stimulansåtgärder. Samtidigt så är det lätt att dras med i tåget i rädslan att missa uppgångståget. Men så länge du håller dig ifrån börsen med dina slantar då MA-50 inte brutit över MA-200 uppåt så har du inte förlorat något, eller hur? Så gör jag med de pengar som jag inte anser mig ha råd att förlora. Hur gör du?

Idag har jag varit och styrketränat på gym. Inte jättekul men så skönt det känns i kroppen ikväll!? Jag hoppas att det ska bli en god vana att stärka upp den gamla gubben.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Hej Per. En kommentar till din TA analys. MA är inte nödvändigtvis lika med EMA. Det är skillnad på SMA (simple moving average) och EMA (exponential moving average) som du använder i din graf. MA-50 / MA-200 strategin brukar som jag förstått det basera sig på SMA snarare än EMA (som tar mer hänsyn till de senaste dagarna i perioden). Tittar du på SMA så är det inte lika "nära" en vändning.

    Själv tror jag också att detta bara är en bulltrap. Allt annat vore konstigt.

    SvaraRadera
  2. Observant, Johan! :)
    Jag borde så klart ha bättre ha talat kring skillnaderna mellan SMA och EMA. I grafen provade jag att använda EMA för att se om det ens är i närheten till en vändning. Och det är det ju inte. MA5-50/MA-200 hör helt klart till de rätta parametrarna i guldkors och dödskors.

    SvaraRadera
  3. Har du läst boken " One up on Wall street " ? Peter Lynch skriver att han inte investerar i börsen utan i företag.... Jag blev så inspirerad av det han skrev så jag köpte Öresund och Hexpol trots att marknaden indikerade NER. I fortsättningen ska jag uteslutande läsa rapporter och köpa i företag som har potential att växa utan att titta på rådande marknadssituation... Så tänker jag.

    SvaraRadera
  4. Tack för tipset, Helena. Och jag håller med i grunden, att investera i de 'rätta' bolagen. Vid vilket tillfälle det ska ske kanske vi inte är överens om, dock. :)

    Jag ska undersöka den boken. :)

    SvaraRadera
  5. Jag ska till New York i höst. Tror du att det är en bra idé att växla lite pengar redan nu?

    SvaraRadera
  6. Bra fråga. I en osäker finansvärld så är det inte lätt att svara på. Vad tror ni läsare?

    SvaraRadera
  7. Hej Per

    Styrketräning är mycket bra för att hålla igångkroppen. Lite cardio som uppvärmning sedan lätta vikter ett par veckor så du får in känslan och inte skadar dig. Kanske läge att låna boken "Träning för män 40+ av Ove Rytter. Kolla med ditt bibliotek annars finns den på Adlibris http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9173630322

    Häng i ett par veckor så blir du som jag beroende. Lycka till och tack för en intressant blogg./Magnus

    SvaraRadera
  8. Hej Per,

    Tack för en bra analys.. Ligger faktist med några bull som har ökar med 8,23% Kommer nog sälja dessa imorgon och gå över på lite "säkrare" papper i en längre investering (utdelningar)

    SvaraRadera
  9. Hehe! Ja, träning för gubbar, den boken får jag nog ta en kik på. :)

    Fattiglappen, en finfin värdeökning som du bör vara rädd om. :)

    SvaraRadera
  10. Vill också tillägga att One up on wallstreet är en ruskigt bra bok som jag läst flera gånger om. Rekommenderas till alla osm inte läst den.

    Mvh
    Legendarisk

    SvaraRadera
  11. Det låter som om boken ska läggas till min önskelista. :)

    SvaraRadera
  12. Verkar som om det blev en bra fredagen den 13:e.
    Sålde bull x 2 på 219. Nu nere på 213...

    Kanske vågar byta ut svålen mot skinka idag =)
    Trevlig helg

    SvaraRadera
  13. Trevligt. Jag tror att det var en bra dag idag att sälja. En rekyl känns nära. :)

    Trevlig helg!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg