Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Dessa dagar

Hur ska du spara för att få en god avkastning på ditt kapital men ändå balansera risken? Det är en fråga som vi alla ställer oss, vi som försöker att föröka våra sparslantar för att mota inflationen och kanske, kanske bli lite mer förmögna än tidigare. Naturligtvis finns det inga enkla regelverk att följa som garanterar något alls.

Att rekommendera andra hur de ska investera är något jag är mycket försiktig med. Jag har haft mina lysande stunder men även gruvliga förluster. Den vanligaste fällan är att bli för girig, har jag lärt mig. Att få en jämn men ganska låg avkastning är att föredra framför kursdubblingar i förhoppningsbolag. Sådan är min syn på risk och jag tar det ganska försiktigt.

Men låt oss säga att jag hade etthundratusen kronor på ett vanligt bankkonto som jag gärna ville göra något med. Vad skulle jag då ta mig för? Jo, med nuvarande börsklimat och omvärldsoro så hade jag valt att vara riktigt tråkig och placera i en mix av Avanza Zero och en billig, kort räntefond med fördelningen 70 % och 30 %. Denna variant läste jag om hos Lundaluppen när det gällde premiepensionsplacering. Jag hade ej heller gått in med hela kapitalet utan kanske med 25 % under 4 tillfällen på året. Under dessa placeringstillfällen hade jag omfördelat så att mixen bibehöll sitt inbördes förhållande. Låter det fegt?

Ja, kanske är det så. Men jag ser för många mörka moln på börshimlen och anser att gå in på börsen just nu är förenat med ganska stora risker. För egen del sätter jag inte in något kapital alls på börsen och har inte gjort så heller under 2012 - jag är helt enkelt för förvirrad och villrådig.

Så dessa dagar är svåra att ge råd kring. Den som hävdar motsatsen är modig men dumdristig. Eller jobbar som privatrådgivare på banken.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Själv sitter jag med ca 80% aktier och ca 20% räntebärande. Portföljen är ganska diversifierad med aktier i både USA/Canada/Japan/Norden. Som hedge mot kraftiga fall har jag ungefär 1% av portföljen i långa (9 månader+) säljoptioner. Tanken är att om dessa ger en bra värdeökning under löptiden (säg 500%+) så är det köpläge och man har då pengarna från optionerna att köpa för. Det går dessutom ganska bra att rulla långa optioner framåt i tiden utan alltför stora kostnader.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Hans. Jag har ingen erfarenhet kring säljoptioner. Var handlar du med dem?

      Radera
  2. När det inte gäller pengar som måste ligga i fonder (PPM, tjänstepension osv), vad är då fördelen med en räntefond jämfört med att ha pengarna på banken hos t.ex. Hoist spar med 3.15% ränta? Spiltan Räntefond Sverige har haft en årlig avkastning senaste 3 åren som är lägre än bankräntan:
    2011: 2,7%
    2010: 1,2%
    2009: 3,1%

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fördelen är att pengarna är på ett och samma ställe. :)

      Radera
  3. Avanza kör jag. Men du kan handla dem hos din vanliga bank också. Men jag tror att Avanza och Nordnet ligger bäst till vad gäller courtage.

    Om du inte har någon erfarenhet så läs gärna på lite innan du börjar handla. Det är väldigt lätt att riskera stora summor om man ställer ut optioner. Köper man optioner riskerar man dock bara köpesumman (+ courtaget då). Man bör också vara medveten om att det största antalet optioner aldrig hamnar ITM - dvs de förfaller värdelösa.

    SvaraRadera
  4. Har 60% av mitt kapital i aktier med en direktavkastning i snitt på 5%.30% är placerade i 3mån fastränteplaceringar och 10% på sparkonto med 3% avkastning.

    SvaraRadera
  5. http://www.youtube.com/watch?v=VOMWzjrRiBg här har du varför det går dåligt på börsen! Jag gillar din blogg för övrigt och det har motiverat mig att ta itu med mitt sparande!:) ...

    Mitt klipp är 35 min långt som jag rekommenderar som väl investerad tid om du behöver veta mer om peak oil och tillväxtens gränser och varför nästkommande 30 år inte kommer vara som någon annan tid i historien...

    SvaraRadera
  6. Jag hoppas du själv inser att du inte följe grundläggande Buffet/värdeinvesteringar. Då kollar man ej på makroinformation så mycket utan mer på den intressanta aktien i fråga. Vilket pris, historik av vinst och utdelning, kassaflöde, branschutsikter, ledning m.m. Man är beredd att vänta ett bra tag för utdelningar/vinstdelningar tills MrMarket ger sig och värderar upp.

    Inga kryss och kors och kurvor med cosinus och 666 dagars genomflytande kurssnitt! ;)

    mvh
    tlwc

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag borde lära känna Mr Market bättre. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg