Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Budgetmekanik

I min outtröttliga iver att försöka övertyga tvivlaren kring att en budget är viktig, ska jag nu göra en enkel och tydlig instruktion om vad en budgets fundamenta egentligen är. För det är mycket, mycket enkelt.

Pengar, de fungerar som andningsluften.
  1. In
  2. Ut
Duktiga marknadsförare, reklam och försäljare kan leda till att mer pengar försvinner ut än vad som kommer in. Prova gärna den andningsövningen utan att bli yr. Tittar du på programmet 'Lyxfällan' ser du ofta dessa bekymmer på budgettavlan.

När du börjat att göra en budget, så petar du in en kil bland penningarna:
  1. In
  2. Fördela
  3. Ut
Punkt ett, inflödet av pengar, består inte sällan av lön eller bidrag. De här pengarna kan anses vara din primära inkomst och ska hamna i punkt två - budgetfördelningen. Inte en enda krona kommer förbi detta nålsöga.

Punkt tre, utflödet av pengar, är väldigt enkel att förklara. Varje gång pengar lämnar din plånbok, ditt konto eller ditt kreditkort så är detta ett utflöde. Och inget utflöde är för litet för att få slingra sig ur budgeten.

Tycker du att det känns arbetsamt att registrera alla 'transaktioner' så försök att göra det till en rutin, ungefär som tandborstningen. För det finns en psykologisk effekt av detta som inte ska underskattas - att du tenderar att slösa mindre med samvetsfrågan levande.

Så börja med att registrera varje enskild kostnad du skaffar dig. Utan undantag.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , intressant?

Kommentarer

Populära inlägg