Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Frihet eller Status

Några ljuva sommardagar i Skagen har fyllt på livsandarna. Havet och ljuset vid kusten är verkligen mäktigt och rogivande. Nu är vi dock åter på hemmaplan för att ta lite paus. En gnutta trädgårdsarbete, bad och grillning blir det i veckan som lovats bli en fin sommartid.

Det gäller att njuta av livet. Livet är ju en ganska kort historia och vad vi väljer att fylla den tiden med varierar mycket från person till person. Många fokuserar på 'måsten' som studier, bilda familj och skapa sig en yrkeskarriär. Väldigt få tar sig tid till eftertanke och mognad i sina beslut - för vi är uppe i varv och springer på för fullt för att hinna med så mycket som möjligt innan vi trillar av pinnen.

Jag har funnit att det finns två saker som människor värdesätter lite extra och dessa är 'status' och 'frihet'. Status handlar om att vi jämför oss med andra - vad de har, vilka liv de lever, hur många vänner de har, vilken bil de kör, vilket hus de bor i och så vidare i all evighet.

För mig är detta med status en ganska underlig företeelse, åtminstone numera. Visst, även jag har haft en statusfixering i yngre dagar där en del markörer gjorde skillnad. Men vissa människor tycks aldrig växa ur behovet av att hävda sig med stor SUV, bröstimplantat eller sommarhus i Torekov.

Frihet är något annat - möjligheten att göra vad vi vill, säga vad vill och ta kommando över vår egen tid. Alla vill vi vara fria utan några måsten eller tvång. Lite lustigt är att vi svenskar gärna försakar vår frihet för att kunna påvisa en högre status.

Låt oss ta bomarknaden som ett exempel. Före 1970-talet så var det både svårt och dyrt att låna till sitt boende. Den förda devalveringspolitiken som socialdemokraterna förde pressade dock upp inflationen och en politiskt kontrollerad utlåning med avdragsgill ränta gjorde det mycket lönsamt att låna till sin bostad. Det är en svunnen tid då vi nu har mycket låg inflation men väldigt höga bostadspriser. Att bo flott har blivit en statusmarkör även för gemene man och det gör vi genom att låna stort och mycket.

Detta har kanske gjort att många glömt att den grundläggande funktionen hos lån är att flytta konsumtion i tiden. Du som lånar pengar kan konsumera mer nu, men tvingas senare snåla. Om lånen används för att köpa sin bostad, så betyder räntorna att övrig konsumtion behöver minska. Dessutom är räntan en kostnad som ger minskad konsumtion totalt sett. En boendestatus ger oss mindre frihet, helt enkelt. Genom att köpa bostad och annat med lånade pengar blir vi hårdare bundna till arbete och får svårare att välja nya vägar i livet.

Tidigare var det normalt att amortera ned bostadslån så att man var skuldfri innan pensionen. Och det är förstås fortfarande en fördel, för som pensionär får man troligen lägre inkomst och svårare att betala bolån. Men stigande bostadspriser har gjort det omöjligt för normalinkomsttagare att amortera så mycket, istället har bankerna uppfunnit 'seniorlån' så att pensionärer tvärtom kan öka sin konsumtion.

Valet av storlek och läge för bostaden avgörs dessutom ofta av status och vårt behov av skenbar framgång. Svaret på frågan hur stora bolån som är rimliga att ta beror därför delvis på vad du värdesätter högst i livet, status eller frihet?

Sitter man i en skuldfälla så finns det vägar ut. Disciplin och ordning i sina privata finanser är början - uthållighet och amorteringsplaner är den vidare vägen ut. Det är inte försent för någon att skapa sig mer frihet på bekostnad av status. Men valet måste göras - det finns inga genvägar eller gratisluncher.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Kommentarer

 1. Tack igen herr Penning!

  Njuter av att läsa dina små filosofiska betraktelser om livet. Du har aldrig funderat på att ge ut en bok?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jögge. Roligt att höra. :)

   Skriva en bok? Ja, kanske det. Vad skulle den handla om? :)

   Radera
 2. Boken:
  Det du skriver så bra om här på bloggen, små livsbetraktelser.
  Hur vi tänker, resonerar, bemöter livets upp och nedgångar, vad som egentligen är viktigt, hinder vi själva bygger upp, hur man hittar och eventuellt följer sina drömmar etc.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack ska du ha! Jag ska ta mig en funderare. :D

   Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg