Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

En stark resa

Ni som känner mig vid det här laget, här på min privatekonomiska tankesmedja, vet att jag inte är mycket för att predika utan mer för att diskutera. Klokhet sitter i eftertanken och inte i levnadsår och alla ni läsare och bloggare i alla åldrar ger mig nya insikter i princip varje dag vilket jag är tacksam för. Denna kväll i en kylslagen aprilmånad tänkte jag därför ge några insikter tillbaka. Insikter som i mitt fall har både tid och tankar bakom.

Jag börjar med att sammanfatta - livet är ändligt. Där satt den! Alla vet det men många förtränger det, förstår inte innebörden av det eller tror att de kommer att vara kärnfriska och vitala som en tjugoåring tills den yttersta dagen. Det är inte sannolikt och nästan helt säkert en omöjlighet. Att planera bortom några år är naivt och ganska meningslöst. Allt vi har är här och nu. Att som vissa människor planera för en förmögen pensionstid tio, tjugo eller trettio år framåt är att slösa med sin tid.

När jag var yngre än tjugo var jag odödlig. När jag var yngre än de trettio var jag ganska övertygad om att jag skulle bli riktigt gammal. Idag, närmare femtio än fyrtio, är jag tacksam för att jag är relativt frisk, mår bra och lever ett gott liv. Det kan kanske låta märkligt för kanske framförallt yngre människor - men jag känner tacksamhet för livet.

Jag har ett värkande knä men jag kan gå. Jag har glaskroppsavlossning och grumligheter i ögonen men jag kan se. En axel som bråkar men armen fungerar ändå. Jag har nämligen fått insikten om att kroppens förfall en dag gör att jag kanske inte alls kan gå, se eller göra de saker jag vill göra. Jag känner numera glädje över saker jag tidigare alltid tagit för givet - och det är en bra känsla.

Ni som sett TV-programmet 'Ullared' känner så klart till de båda herrarna Morgan och Ola-Conny. De båda har ett eget program som heter 'En stark resa' där de reser runt i världen på kanal 5:s bekostnad. Uttrycket 'en stark resa' vill jag koppla till livet. Hela livet ska vara en stark resa, en resa vi kommer ihåg med så mycket glädje det bara går. För livet är ju de dagar som vi minns.

Morgan kommer inte att komma ihåg alla de dagar han hängt skjortor på galgar och Ola-Conny lär inte minnas alla bröd han staplat. Däremot lär de för alltid komma ihåg sina starka resor. En hög med pengar som man samlat under åratal samtidigt som man försakat äventyr och upplevelser blir nog en svag resa i slutänden. Så min insikt till dig är: vänta inte längre utan börja din starka resa idag. Nu. Ikväll.

The fear of death follows from the fear of life. A man who lives fully is prepared to die at any time.
Mark Twain

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , intressant?

Kommentarer

 1. Hej! Jag tycker att (En stark resa) är ett mycket bra inlägg.

  SvaraRadera
 2. Hur menar du att det är slöseri med tid att spara för sin pension om den ligger långt borta?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det menar jag inte. Jag anser däremot att det är nu vi trots allt lever och inte i en osäker framtid. :)

   Radera
  2. Precis, gäller att vara lite pragmatisk. Vi har ju två parametrar (tid, pengar) och en gemensam nämnare (livet). Det är dumt att planera all sin tid och alla sina pengar för framtiden för att livet ska bli vad vi nu önskar att det ska bli. Det kan i längden kosta dig både bortkastad tid och bortkastade pengar när livet kanske aldrig blev vad du önskade. Då står man där som en dubbel förlorare. /25 and going strong

   Radera
 3. Kul att höra att inte bara min kropp blir skröpligare...
  De flesta under 40 förstår inte hur det börjar med småsaker när man närmar sig 50.
  Först börjar man tappa lite av håret, sen blir tänderna lite skörare, synen blir sämre och man blir allmänt osmidigare. Har man otur så blir magen större och hullet slappare.
  Det bästa rådet jag kan ge är att öka den fysiska vardagsträningen och acceptera små skönhetsfel. Och jobba mer fysiskt.
  Tyvärr tror jag att dagens 30 åringar (i allmänhet) kommer att få sämre fysik när de om 20 år blir 50.
  Det är lätt att träna när man är yngre men svårare att ta sig tiden när man blir äldre, så det gäller att ha bra vanor redan från början.
  Besser

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fysisk träning är viktigt, helt rätt. Det gäller att börja i tid, och ju tidigare i livet desto bättre. :)

   Radera
 4. Det här var ta mig tusan det bästa jag läst på länge! Äntligen någon som förstår!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Magnus, det var roligt att höra. :)

   Radera
 5. Tack för ett bra inlägg. Jag har själv börjat tänka i dessa banor.

  SvaraRadera
 6. Mycket bra inlägg. Så sant och tänkvärt.

  SvaraRadera
 7. mycket tänkvärt inlägg...tack!

  SvaraRadera
 8. Tänkvärt. Det magiska ordet för mig är balans. Dumt att skuldsätta sig upp över öronen, lika dumt att samla pengar på hög utan att leva. Vi vet inget om framtiden, i synnerhet inte ekonomin.

  För att få lite perspektiv kan man ställa sig följande fråga: vad vill jag se när jag på min dödsbädd blickar tillbaka på mitt liv?

  Tid med familj, kunskap, nyfikenhet och upplevelser är min syn på det hela.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det där var riktigt bra formulerat. Och jag delar dina tankar kring vad som är viktigt i livet. :)

   Radera
 9. Mycket tänkvärd text, det är lätt att glömma bort att leva det goda livet i jakten på allt det där man skall ha.

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg