Fortsätt till huvudinnehåll

Utvald

Skeenden

Jag landar sällan. Mitt liv är i stort en färd i ständig flykt. Sällan finns tiden och förmågan samtidigt att tvinga korta bröstflås till djup magandning. Eller förvirrade, lätt förglömliga planeringsövningar till tankar som blott kan uppstå i en närvaro i nuet - då jag egentligen väljer att inte tänka alls. Sådant kan ske när jag är fri från jobbets krav och familjelivets agendapuls. Annars inte. Jag började fundera kring skeenden. Sådana som uppstår hela tiden ur intet. Ibland ett och ett men också i ett komplext parallellt mönster. Kanske en varm känsla på huden då solstrålar letar sig dit. Eller en insikt kring något som mitt undermedvetna bearbetat under lång tid. Ett fågelstreck precis i skymningen i en skog, vid en strand där molnen brinner i alla röda nyanser. Den kalla vinbärssaften mot gommen, sur och söt och torr på en gång. Ett leende från en okänd människa som jag känt hela livet. En melodi som har långt många fler toner. Sinnena är mina vänner hela vägen i en färgprak

Kalla handen

Den dagen när jag möjligen kommer att gå i pension, den dagen lär de pengar som tidigare kallades PPM spela en stor roll. Nu inom kort kommer dessutom årets tillskott av arvsvinster och fondavgiftsrabatter att sättas in på kontona. Beloppet är stort - ungefär 3,7 miljarder kronor - och motsvarar drygt 500 kronor per sparare. Detta låter lite men prognosmässigt innebär enbart rabatterna att pensionerna blir 18% större över tid.

Vi får emellanåt samtal från olika så kallade PPM-rådgivare som vill sälja in sin förvaltning. Hos oss får de dock kalla handen. Inte ska de ha en krona av mina pensionspengar, inte. Istället har jag hos bloggen Spara Klokt valt en portföljsammansättning med idel välkända och kvalitativa fonder med en fördelning 80% aktiefonder och 20% räntefonder.

Huruvida denna fördelning kommer att bestå är troligen konjunkturberoende. När saker och ting lutar utför ändrar jag troligen fördelningen för att övervintra lite. Tidigare hade jag en fördelning mellan Avanza Zero och en räntefond, så som Lundaluppen placerar sin PPM, men eftersom jag inte har någon massiv aktieportfölj att luta mig på är jag beredd på en lite högre risk utan att helt och hållet kasta mig utför stupet. Det är fortsatt bra fonder att spara i, anser jag. Skagen Global, Skagen Kon-Tiki, Avanza Zero, Didner & Gerge småbolag och Catella Avkastning heter fonderna.

Slutligen så återstår det att se om vi kommer att få våra PPM-pengar eller om staten konfiskerar dem och gör något kul för dem. Det enda som är säkert är att inget är säkert.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , intressant?

Kommentarer

  1. Jag kör 3 fonder i PPM.
    Skagen Kon-Tiki
    Skagen Global
    Avanza zero

    Så vi är inne på samma linje. :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. köp nordea japan 50%
      köp Tundra pakistanfonden 25%
      köp LHV Persian gulf 25%

      Radera
  2. Även jag har fått samtal till min mobiltelefon av skojarna från Svenska Fondkriminella om att ta "hand" om min PPM.

    Det som riktig stör mig er att dessa drägg lurar äldre på sina besparingar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu ska det tydligen bli stopp med telefonförsäljningen.

      Radera
  3. här är det med "kalla handen"
    mna fonder har gått upp 25% senaste kvartalet :-)

    SvaraRadera
  4. Jag kör på,

    Avanza Zero
    Skagen Global
    SPP Företagsobligationsfond

    Placerar själv, kalla handen här med!

    SvaraRadera
  5. Hej Per nu hör en denna kommentaren om PMM
    men nu kan du se på ratsit.se hur du ligger till inkomst i procent och antal i kommun/län/sverige ......Hälsningar JG ..

    SvaraRadera
  6. Hej Per! Hur har det gått med ditt PPM sedan du övergav Lundaluppens modell?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag kör enligt http://sparaklokt.blogspot.se/ och det går finfint. :)

      Radera

Skicka en kommentar

Välkommen att kommentera här på bloggen, inget går upp emot en levande dialog. För att göra det så enkelt som möjligt men samtidigt bibehålla ett skydd mot anonymitetens nättroll krävs nu inloggning för att kommentera.
Kommentarer kräver registrering, exempelvis hos Blogger, Google, Yahoo, Wordpress eller annan OpenID-leverantör.
Håll en god ton i kommentarerna, respektera övriga kommentatorer och läsare samt håll er till ämnet. Brott mot svensk yttrandefrihet, hets mot folkgrupp, uppmaning till brott eller personliga detaljer om privatpersoner och uppenbar reklam kommer att raderas.
En del kommentarer identifieras automatiskt som spam och dyker därför inte upp förrän de avspammats. Ha tålamod!
I övrigt undviker jag att censurera så det är kommentatorns ansvar för innehållet som föreligger.

Populära inlägg